RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Coldplay-fans i harnisk

Sist oppdatert:
Fansen raser nå mot plateselskapet Capitol Records. Flere sliter med å få spilt av Coldplays siste cd.

Det britiske bandet Coldplay har hatt stor suksess i Norge. Bandets siste cd, X&Y, har ligget på VG-lista i hele 30 uker. Første uken i 2006 ligger cd-en på 11. plass.

Men denne cd-en har en rekke restriksjoner, noe som blant annet har gitt seg utslag i sterke reaksjoner fra Coldplay-fans over hele verden.

Ekstreme restriksjoner
Det er en kjent sak at mange cd-er nå merkes som kopibeskyttet. Men Coldplays plateselskap, Capitol Records, har lagt inn en ekstremt restriktiv beskyttelse på denne cd-en.

I USA er det lagt til et slags vedlegg inni selve coveret som forteller om disse restriksjonene. Restriksjonene gjør plata ubrukelig for mange.

I Norge har man ikke dette vedlegget, men en telefon til Platekompaniet bekrefter at også cd-ene som er å få kjøpt i Norge er merket som kopibeskyttede.

Opprørte fans

Fansen er ekstremt opprørt, og flere har i kraftige ordlag skrevet om dette i bloggene sine.

- Jeg la merke til et pittelite merke på baksiden av cd-coveret som hintet et eller annet om restriksjoner. Men det var ingenting som tydet på at du ikke kunne rippe plata for å spille av musikken på iPod-en, sier Julian Sanchez.

- Dette er galskap! Jeg eier over 200 cd-er, og flesteparten av dem ligger trygt bevart inni coveret fordi jeg har rippet musikken og lagt det over på pc-harddisken min, sier en jusstudenten Steve på sin blogg.

Plateselskapet EMI, som gir ut Coldplay her i Norge, bekrefter at også den samme beskyttelsen også ligger på platene i de norske butikkhyllene. Men plateselskapet sier at de ikke har mottatt noen henvendelser fra norske fans om kopibeskyttelsen.

Kan ikke rippes
I restriksjonensvedlegget som følger med cd-ene i USA, kan man blant annet lese følgende:
Cd-en kan kanskje ikke spilles i: «noen» cd-spillere, spillere som også har mulighet for å brenne, DVD-spillere, spillkonsoller som Playstation eller Xbox. Cd-en kan heller ikke rippes til mp3-formatet, og cd-en støtter ikke Macintosh-formatet.

Vedlegget forklarer hvorfor cd-en er tillagt disse restriksjonene: «Dette for å at du skal få maksimalt ut av musikkopplevelsen».

Det er likevel mulig å sno seg unna disse restriksjonene, og flere har klart rippe cd-en til mp3-formatet. Faren med denne virksomheten er at man da kan risikere å bli saksøkt på grunn av brudd på opphavsretten.

Opprørte fans oppfordrer nå folk til å levere inn platen til platebutikken, eller la være å kjøpe platen overhodet.

- Vi må si klart og tydelig fra til plateselskapene hva vi synes om denne teknologien deres, sier en fan på et Internett-forum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere