*Nettavisen* Nyheter.

Coldplay-fans i harnisk

Fansen raser nå mot plateselskapet Capitol Records. Flere sliter med å få spilt av Coldplays siste cd.

05.01.06 18:32

Det britiske bandet Coldplay har hatt stor suksess i Norge. Bandets siste cd, X&Y, har ligget på VG-lista i hele 30 uker. Første uken i 2006 ligger cd-en på 11. plass.

Men denne cd-en har en rekke restriksjoner, noe som blant annet har gitt seg utslag i sterke reaksjoner fra Coldplay-fans over hele verden.

Ekstreme restriksjoner
Det er en kjent sak at mange cd-er nå merkes som kopibeskyttet. Men Coldplays plateselskap, Capitol Records, har lagt inn en ekstremt restriktiv beskyttelse på denne cd-en.

I USA er det lagt til et slags vedlegg inni selve coveret som forteller om disse restriksjonene. Restriksjonene gjør plata ubrukelig for mange.

I Norge har man ikke dette vedlegget, men en telefon til Platekompaniet bekrefter at også cd-ene som er å få kjøpt i Norge er merket som kopibeskyttede.

Opprørte fans

Klikk på bildet for å forstørre.

Fansen er ekstremt opprørt, og flere har i kraftige ordlag skrevet om dette i bloggene sine.

- Jeg la merke til et pittelite merke på baksiden av cd-coveret som hintet et eller annet om restriksjoner. Men det var ingenting som tydet på at du ikke kunne rippe plata for å spille av musikken på iPod-en, sier Julian Sanchez.

- Dette er galskap! Jeg eier over 200 cd-er, og flesteparten av dem ligger trygt bevart inni coveret fordi jeg har rippet musikken og lagt det over på pc-harddisken min, sier en jusstudenten Steve på sin blogg.

Plateselskapet EMI, som gir ut Coldplay her i Norge, bekrefter at også den samme beskyttelsen også ligger på platene i de norske butikkhyllene. Men plateselskapet sier at de ikke har mottatt noen henvendelser fra norske fans om kopibeskyttelsen.

Kan ikke rippes
I restriksjonensvedlegget som følger med cd-ene i USA, kan man blant annet lese følgende:
Cd-en kan kanskje ikke spilles i: «noen» cd-spillere, spillere som også har mulighet for å brenne, DVD-spillere, spillkonsoller som Playstation eller Xbox. Cd-en kan heller ikke rippes til mp3-formatet, og cd-en støtter ikke Macintosh-formatet.

Vedlegget forklarer hvorfor cd-en er tillagt disse restriksjonene: «Dette for å at du skal få maksimalt ut av musikkopplevelsen».

Det er likevel mulig å sno seg unna disse restriksjonene, og flere har klart rippe cd-en til mp3-formatet. Faren med denne virksomheten er at man da kan risikere å bli saksøkt på grunn av brudd på opphavsretten.

Opprørte fans oppfordrer nå folk til å levere inn platen til platebutikken, eller la være å kjøpe platen overhodet.

- Vi må si klart og tydelig fra til plateselskapene hva vi synes om denne teknologien deres, sier en fan på et Internett-forum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.