USAs tidligere republikanske utenriksminister Colin Powell er død, 84 år gammel. Det skriver familien i et innlegg på Facebook. Der opplyser de også at han døde etter komplikasjoner som følge av covid-19.

Powell var fullvaksinert, ifølge familien.

– Vi vil takke det medisinske personalet ved Walter Reed National Medical Center for omsorgsfull behandling. Vi har mistet en bemerkelsesverdig og kjærlig ektemann, far, bestefar og en stor amerikaner, avslutter familien.

Powell tjenestegjorde som USAs første afroamerikanske utenriksminister, under president Bush fra 2001 til 2005. Før det var han USAs forsvarssjef i 1990-1993.

På 90-tallet ble han ansett som en god kandidat til å bli landets første, afroamerikanske president, men han deltok aldri i president-racet.

– General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk eksempel, og en stor amerikansk fortelling, sa Bush da han kunngjorde at Powell var nominert til utenriksminister etter valgseieren i 2000.

Noen måneder senere ble USA rammet av 11. september-angrepet, og Powells periode ble sterkt preget av krigen mot terror og USAs invasjoner i Afghanistan og Irak.

Flekket ettermæle

Powells ettermæle ble også påvirket av at det var han som måtte forsvare at USA gikk inn i Irak under påskudd av at regimet til Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Opplysningene vise seg å ikke stemme, og Powell skal ha holdt innlegget mot sin vilje.

– Det er en flekk, og vil alltid være en del av mitt ettermæle. Det var smertefullt. Det er smertefullt nå, sa Powell i et intervju med ABC News i 2005.

Da Bush ble gjenvalgt i 2004, fikk han ikke fortsette som utenriksminister.

Powell ble født i bydelen Harlem i New York 5. april 1937. Han var sønn av innvandrere fra Jamaica. Etter hvert tok han en universitetsgrad i geologi.

Jobbet for unge

I løpet av sin karriere mottok han en rekke amerikanske og utenlandske utmerkelser, både militære og sivile.

Han reiste to ganger på tjenestereise til Vietnam, første gang i 1962–63 som en av John F. Kennedys mange militære rådgivere. Andre gang i 1968–69 i forbindelse med granskningen av My Lai-massakren.

Før han ble utenriksminister, ledet han organisasjonen American Promise, en ideell organisasjon som jobbet for å bygge karakterstyrke og kompetanse blant unge mennesker i alle sektorer av det amerikanske samfunnet.

Ut mot Trump

Så sent som i 2020 var han politisk aktiv, da han gikk kraftig ut mot daværende president Donald Trump og blant annet kalt ham en fare for demokratiet.

– Vi har en grunnlov. Vi er nødt til å følge den grunnloven. Og presidenten har beveget seg bort fra den, sa Powell i et intervju med CNN den gang.

Republikaneren avslørte samtidig at han skulle stemme på Biden. Powell stemte heller ikke på Trump i valget i 2016.

– Han lyver om ting, og han slipper unna med det fordi folk ikke vil holde ham ansvarlig, sa den pensjonerte generalen om Trump.