RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Crew kommenterer gullprisutsiktene

Sist oppdatert:
Truls Birkeland i Crew Gold kommenterer her utsiktene for gullprisen fremover, knyttet til amerikanske renter og dollarkursen
Gullprisen har den siste måneden falt fra over 420 dollar pr. unse til 388 dollar nå.

En viktig grunn er at markedet har begynt å tro på renteoppgang i USA. En høyere rente vil gjør dollaren mere attraktiv, og gull har tenderer til å falle når dollaren stiger.

IR-ansvarlig Truls Birkeland i Crew Gold tror ikke dette holder vann.

- Poenget er at til tross for at amerikanske renter kan, og vil, stige etter hvert, så vil nok den amerikanske sentralbanken være varsomme i sin rentesetting av hensyn til nettopp dollarkursen, sier Birkeland i en kommentar til iMarkedet.

- Dersom denne styrker seg for mye så vil valutakursen i seg selv, akkurat som i Norge, utgjøre en trussel mot all eksportnæring og mot mye av den lille økonomiske veksten som nå er å spore, og sentralbanken kan derfor ikke la valutaen styrke seg for fort eller for mye, sier han.

Han peker også på at de store stimuliene av amerikansk økonomi de siste årene vil øke inflasjonspresset i USA, og forventninger om inflasjon er positivt for gull.

- Sammen med rekordunderskuddet på den amerikanske handelsbalansen vil en vedvarende lav realrente (rente minus inflasjon) medføre at dollaren ikke vil nå gamle høyder selv om amerikanske renter beveger seg oppover. Dette er helt i tråd med det økonomiske prinsippet om såkalt renteparitet i valutamarkedet, det vil si at en høyrentevaluta er også en valuta under press, og at valutamarkedet over tid og i sum vil utligne eventuelle rentegevinster med motsvarende valutatap, sier Birkeland.

- Presidentvalget som står for døren i USA gir for øvrig heller ingen grunn til å tro på innstramninger hverken av skatter eller av offentlige utgifter med det første, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere