RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Crew ser nye Olivin-muligheter

Sist oppdatert:
Gruveselskapet Crew Gold ser nå nye muligheter for å utnytte olivinprosjektet på Grønland bedre enn med dagens planer om salg av høykvalitets olivin til svenske LKAB
Les også: Crews olivinprosjekt går videre

Ifølge konsernsjef har det den siste tiden dukket opp et nytt interessant bruksområde for mineralet olivin, som kan gi enda bedre utnyttelse av Crews olivin-ressurs Seqi på Grønland.

- Vi har i det siste hatt en del henvendelser fra tradere i Nord-Amerika, men det er først nylig vi har forstått hva som ligger bak. Det har nemlig kommet en nytt og interessant bruksområde for olivin, i tillegg til den tradisjonelle brukes av olivin som slaggplaner i stålproduksjon, sier konsernsjef Jan A. Vestrum i Crew til iMarkedet i dag.

Det nye området gjelder økt bruk av olivin som støperisand eller formsand i støperivirksomhet. I dag er støperisand (støtsand) i hovedsak basert på silikatbasert sand, eller kvarts, men på grunn av de negative helseforholdene som økt sannsynlighet for lungekreft, så ser markedet seg om etter en erstatning.

- Det brukes omkring 100 millioner tonn støtsand årlig, mesteparten av dette resirkuleres, men behovet for ny sand utgjør omkring 20 millioner tonn årlig, sier Vestrum.

Bredere utnyttelse av olivin

Crew meldte tidligere i dag at de har fått beskjed fra svenske LKAB om å ta Seqi-prosjektet videre i henhold til avtalen selskapene inngikk i fjor. Deres avtale gjelder i hovedsak utvinning av høykvalitetsolivin som skal brukes som slaggdanner i LKABs stålproduksjon.

Men ifølge Vestrum har også LKAB et prosjekt gående med et større norsk industrikonsern rundt bruk av olivin som støperisand. Vestrum mener at salg av olivin som støperisand kan gi en langt større utnyttelse av forekomsten på Grønland, siden kvalitetskravene vil være lavere enn ved bruk i stålproduksjon.

- Jeg tror vi kan være interessant med vår beliggenhet for det amerikanske markedet, sier Vestrum, som nå vil utrede dette markedet videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere