*Nettavisen* Nyheter.

Cruisekontroll

La drømmen bli virkelighet. Foto: Steve Mason ((c) Steve Mason)

Her er verdens beste cruiseskip.

23.01.12 13:37

HTML EMBED

Mange er blitt skremt av den tragiske cruise-ulykken denne uken, men det er ingen grunn til å la ulykken styre drømmereisen din.
- Ulykker som denne er ekstremt sjeldne i cruiseindustrien. Cruise er fortsatt en av de tryggeste måtene å reise på, sier pressetalsmann i European Cruise Council, Mark Watts i en pressemelding fra bransjeorganisasjonen nylig.
Watts understreker at alle deres medlemmer er underlagt svært strenge krav til sikkerheten til sjøs og at disse blir overvåket nøye.

Verdens beste cruiseskip

MS Europa fra rederiet Hapag-Lloyd Cruises er ni år på rad blitt kåret til verdens beste cruiseskip av i «Berlitz Guide to Cruiseing and Cruise Ships».
Berlitz årlige cruiseguide regnes nærmest som en bibel på dette feltet, og når et skip omtales som tre-, fire- eller femstjerners, er det gjerne denne bokas vurderinger som legges til grunn.
MS Europa er det eneste av de vurderte skipene som gis karakteren 5+ i 2010-utgaven, og det fikk 1851 poeng av 2000 mulige. Den nå elleve år gamle båten roses opp i skyene, blant annet for sin vennlige og oppmerksomme service, for restaurantenes kulinariske nivå, for utsøkte detaljer overalt og for skipets såkalte pod propulsion-system som effektiv fjerner enhver form for forstyrrende vibrering i skroget.

Cruiseskip av alle størrelser

MS Europa (1851 poeng)
SeaDream II (1788 poeng)
SeaDream I (1786 poeng)
MV Seabourn Legend (1779 poeng)
Seabourn Spirit (1770 poeng)

Boutique-skip (50–200 passasjerer)

SeaDream II
SeaDream I
MS Hanseatic
Sea Cloud
Sea Cloud II

Små cruiseskip (200–600 passasjerer)

MS Europa
Seabourn Legend
Seabourn Spirit
Seabourn Pride
Silver Shadow

Mellomstore cruiseskip (600–1600 passasjerer)

Crystal Serenity
Crystal Symphony
Seven Seas Voyager
Seven Seas Mariner
MS Asuka II

Store cruiseskip (over 1600 passasjerer)

Queen Mary 2 (Grill Class)
Queen Victoria (Grill Class)
Celebrity Equinox
Celebrity Solstice
Celebrity Constellation

Gjør et cruisekupp nå

> Ask Mr.Cruise
> Cruise.no
> Wondercruises
> Celebrity Cruises
> Apollo
> Cruisespesialisten
> Carica
> Escape
> Nordmann
> Restplass
> Startour
> Ticket
> USA Spesialisten
> Viatours

Klikk på bildet for å forstørre.

Spis godt til sjøs

Du får det du betaler for på cruise, også når det gjelder mat og drikke. Husk også at selv om alle måltider om bord er inkludert i prisen, er det ikke sikkert dette gjelder i skipenes beste à la carte-restauranter.
Her er noen av de som satser spesielt på gode mat- og vinopplevelser for sine passasjerer:

Silversea har italienske røtter og serverer prisbelønnet slow food, signert av kokker fra den verdensberømte restaurantkjeden Relais & Chàteaux. Her kan du blant annet være med å utforme din egen seksretters meny. Relais & Chàteaux har også egen kokkeskole ombord.

Holland America Line har et sofistikert kjøkken. Rederiets 15 skip seiler over hele verden og vinner priser for beste cruise år etter år på grunn av sitt fokus på mat og matopplevelser. Kjente kokker og forfattere fra tidsskriftet «Food & Wine» deltar på de lengre seilingene og det arrangeres kurs i matlaging, baking og selskapsplanlegging.

Seabourn frister kresne passasjerer med den amerikanske kjendiskokken Charlie Palmer og hans spesiallagede menyer som inneholder blant annet foie gras, fersk sjømat og en helt spesiell crème brûlée.

Oceania er langt billigere enn luksuscruisene, men serverer mat i verdensklasse. Den internasjonalt kjente franske kokken Jaques Pépin står bak de femstjernes kulinariske kunstverkene.

Celebrity Cruises arrangerer cruise som kalles «savor your destination», der det arrangeres kokkekurs, kokkekonkurranser, vingårdsutflukter og vinkurs.

Europas største elvecruiseselskap Croisieurope arrangerer flere gourmetseilaser der passasjerene seiler gjennom vinområder som Mâconnais og Burgund, og besøker restaurantene til kjente kokker som Marc Haeberlin og Paul Bocuse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Luksuriøs landlov

Et selskap som satser ekstra på landbaserte luksusopplevelser for tiden, er Silversea Cruises, som i løpet av 2012 lanserer en rekke eksklusive ekskursjoner. Her er et lite utvalg.

Cruise i Amazonas

Fem dager i Amazonas inkludert besøk i byen Manaus og opphold i Amazon Ecpoark Jungle Lodge. Opplevelsen koster 21 200 kr per person, og er tilgengelig for de som seiler 7. januar med Silver Whisper fra Fort Lauderdale til Rio de Janeiro.

Cruise og ørkensol i Namibia

To dager i Namibias ørken med overnatting i Sossusvlei Desert Lodge. Landskapet er spektakulært, ikke minst ved soloppgang og –nedgang. Tilgjengelig under Silver Winds cruise som starter 13. februar fra Cape Town til Las Palmas, og ekskursjonen koster 8700 per person.

Cruise med elefantbesøk i Sør-Afrika

Tre dager i Addo Elephant National Park i Sør-Afrika som har den høyeste elefanttettheten i verden. Innlosjering i luksuslodger med terrasseutsikt til passerende elefantflokker. Koster 17 380 per person og tilbys på cruise t/r Cape Town med Silver Wind i januar og februar.

Cruise med brevandring i Argentina

Den gigantiske isbreen Perito Moreni i Argentina er en av få i verden som fremdeles vokser. En tolvtimers ekskursjon hit koster 11 700 kroner for de som tar Silver Spirits cruise 27. januar fra Santiago til Buenos Aires.

Cruise med panda og klosterbesøk i Kina

Besøk Chengdu Panda Breeding Reserach Center der det bor rundt 1000 ville pandaer, og fly deretter til den tibetanske hovedstaden Lhasa for et klosterbesøk. Opplevelsen koster 21 700 kr og er tilgjengelig på Silver Whispers seilas som går 3. mars fra Hong Kong til Shanghai.

Klikk på bildet for å forstørre.

7 tips for cruise-ekskursjoner

Slik får du mest ut av cruisets havnebesøk:

1. Planlegg hva du vil se og oppleve i god tid, og sjekk hva cruiset tilbyr av utflukter.
2. Se etter cruise der dere ligger mer enn én dag i enkelte havner. Ellers er det svært begrenset hva du rekker. Forhør deg eventuelt om mulighetene for å hoppe av skipet i én havn og på i en annen noen dager senere.
3. Velg mindre skip som kan gå til små havner nærmere bykjerne og attraksjoner. Det kan være mye tid å spare, og mengden cruiseturister er mindre.
4. Sjekk hvor enkelt det er å komme seg fra cruisehavnene til det du vil oppleve. Dette varierer kraftig fra sted til sted.
5. Sjekk om skipet tilbyr private, spesialsydde ekskursjoner der dere ikke guides i store flokker.
6. Husk at du kan bruke andre guider og byråer enn skipets egne for ekskursjoner, men bestill i god tid.
7. Sett av et par ekstra feriedager i hver ende av cruiset, dersom det starter og/eller ender et sted eller i nærheten av noe du har lyst til å utforske.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag