RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cubas «Damer i hvitt» mottok Sakharov-prisen

Brussel (NTB-AFP-DPA): Den cubanske opposisjonsgruppen «Damer i hvitt» har tatt imot EU-parlamentets Sakharov-pris for kamp for menneskerettighetene - åtte år etter at de vant den. De lover å fortsette sin kamp.

Fem medlemmer av gruppen, som på spansk kalles «Damas de blanco», fikk tirsdag overlevert prisen av EU-parlamentets president Martin Schulz i Brussel. Gruppens medlemmer er gift med politiske fanger og har demonstrert siden 2003 for løslatelse av disse fangene.

- Det er en ære å få møte disse fantastiske kvinnene, sa EU-parlamentarikeren Jaroslaw Walesa, som er medlem av en uoffisiell gruppe som kjemper for menneskerettigheter på Cuba. - Deres handlinger er en stille demonstrasjon mot Castro-regimet, tilføyde han.

EU-parlamentet har to ganger tidligere gitt Sakharov-prisen til cubanere som slåss for menneskerettighetene. I 2010 ble et cubansk flagg lagt over prisvinnerens stol, etter at myndighetene i Havana hadde nektet å gi Guillermo Fariñas utreise.

I 2002 gikk æresbevisningen til Oswaldo Paya, som døde i fjor i en bilulykke USA har krevd nærmere gransking av. Prisen er oppkalt etter den sovjetiske opposisjonelle Andrej Sakharov, og den ble første gang delt ut i 1988 da den gikk til Nelson Mandela. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere