*Nettavisen* Nyheter.

Da Bjørn ble tater

En lørdagskveld ringer et taterfølge på døren til Bjørn. Når han åpner, bryter en eldre kvinne ut i gråt. Det er hans biologiske mor som ikke har sett ham på 45 år.

05.04.04 08:12

Bjørn var 45 år gammel da han fikk vite at han er av taterslekt. Den biologiske familien hans forteller at Bjørn ble stjålet fra dem da han var én dag gammel, og plassert på et barnehjem. De mistet ham, men ga aldri opp håpet om å finne ham igjen.

Plutselig får han en ny identitet. Han oppdager slektninger han ikke visste han hadde, og en kultur han ikke visste noe om. Hva vil det si å være tater? Hvilken rett hadde den norske stat til å ta fra ham hans identitet?

Sterkt møte med stolt folk
Gjennom Bjørns skjebne viser dokumentaren de reisendes historie, og hvordan folkegruppen ble forsøkt etnisk renset av staten Norge. Det er en opprørende historie, med interneringsleire, kastrering, tvangssterilisering, lobotomering og splittelse av foreldre og barn helt opp til slutten av 1970-tallet.

De reisendes kultur er nesten radert bort - men ikke helt. På Bjørns vei tilbake til folket sitt treffer vi noen av de fremste kulturrepresentanteme for de reisende i dagens Norge. Her møter vi blant annet artister som Åge Aleksandersen, Karl Sundby, Lasse Johansen, Elias Akselsen og Laila Yvrum.

På TV 2 mandag 5. april 2004 kl. 22.50.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.