Da de kom ut i eplehagen, fikk de hakeslepp

TOK ALT: Eplene i hagen til Torleiv og Dagrun Grong i Kleppadalen er borte - etter tyvenes epleslang i nattens mulm og mørke.

TOK ALT: Eplene i hagen til Torleiv og Dagrun Grong i Kleppadalen er borte - etter tyvenes epleslang i nattens mulm og mørke. Foto: PÅL MORTEN SKARET (Namdalsavisa)

- Dette er ikke guttunger.

14.09.14 21:49

NAMSOS (Namdalsavisa): De vet ikke helt om de skal le eller gråte, ekteparet Dagrun og Torleiv Grong. For i nattens mulm og mørke fredag kveld eller natt til lørdag, har ubudne gjester vært på ferde og forsynt seg av ekteparets epletrær.

Ja, ikke bare forsynt seg. De stjal hele avlinga.

Det samme skjedde for øvrig i iifjor også.

Spennende å gå på slang

Torleiv sukker litt. Han husker godt tilbake til barndommen i Vika. Spenningen etter mørkets frambrudd da guttegjengen samlet seg for å gå på epleslang til naboene med de fineste eplene. De var snare i vendingen, «farkungene», livredde for å bli knepet på fersk gjerning. På heimvegen, etter et vellykket anslag, koste de seg med de få eplene de hadde klart å stappe i lomma. De smakte bittersøtt, liksom litt ulovlig.

– Men her er det ikke guttunger som har vært på ferde og tatt noen epler. Her er det snakk om innhøsting, sier han og kikker bort på de to epletrærne som er rensket. Fullstendig rensket.

Har gjort fint arbeid

– Men de har gjort fint arbeid da, påpeker Dagrun.

– Ingen greiner er brukket av, ikke et blad ødelagt, sier hun og peker opp i et av epletrærne.

– Tyven må ha vært lang. Jeg planla å hente gardintrappa for å få ned de øverste eplene, sier Dagrun, som selv er 1.78 meter på strømpelesten.

ÉN SKROTT: Dette er alt som er igjen, en oppspist epleskrott. Resten tok epletyvene med seg. Foto: PÅL MORTEN SKARET (Namdalsavisa)


Har du opplevd liknende? Skriv i kommentarfeltet under!

I år, etter fjorårets raid, var hun føre var og hengte ei gammel sauebjelle i epletreet med størst avling. Men den hørte de ikke noe til, enten fordi Torleiv så Rosenborg banke Bodø Glimt på tv fredag kveld – eller fordi de sov på andre sida av huset.

Naboene de har kontaktet har heller ikke sett noen ting.

– Jeg synes det er litt ubehagelig, for epletyvene må ha fulgt med på modningsprosessen, funnet at nå var eplene store nok til å høstes. Vi hadde planlagt å ta dem inn i dag, når godværet kommer, sier Dagrun og tilføyer:

– Men å vite at det står fremmede ute i hagen og ser inn til oss, er ikke spesielt trivelig.

Fikk epletre i gave

Det ene epletreet, som gir summer red-epler, fikk Dagrun i gave av en venn. Nå hadde hun lovt ham en smak av høstens avling.

– Men det blir verken epler på han eller eplekake på oss. Det er ingenting igjen, sier hun.

– Hvor mange epler var det på de to trærne?

Ekteparet anslår at det var mellom 70 og 80 epler på et tre, og 16 store gulrøde epler på et annet.

– Pæretreet har vi fått virus på i år, så pærene fikk stå. Til neste år bør vi kanskje henge opp plakat med påskriften «tomater litt lenger ned», fleiper Torleiv.

Ekteparet koser seg med hagen, med å avle fram frukt, bær og grønnsaker. De så fram til å høste inn eplene.

– De kunne latt halvparten være igjen til oss i alle fall – en smak om ikke annet. Vi blir faktisk både litt forbanna og lei oss når dette gjentar seg i år igjen, medgir Dagrun og Torleiv Grong.

Les flere saker i Namdalsavisa her!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.