RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da Elvis søkte jobb som narkoagent

Foto: EPA/OLIVER F. ATKINS/WHITE HOUSE/THE NATIONAL ARCHIVES/HO
- Gjør meg til føderal agent, foreslo rockekongen overfor presidenten. Les brevet her.

«Dear Mr. President. First I would like to introduce myself. I am Elvis Presley...»

Tilbød sine tjenester
Slik innledet «The King of Rock and Roll» et seks sider langt håndskrevet brev til daværende president Richard Nixon. I brevet ba rockekongen om et møte, samtidig som han tilbød sine tjenester som føderal narkoagent!

Møtet mellom de to fant sted 21. desember 1970, og bildet av de sammen i Det hvite hus er vel kjent.

Men hva skrev egentlig Elvis i brevet som ledet til møtet?

75 år siden Elvis ble født
Fredag, på dagen 75 år etter Elvis Presleys fødsel, offentliggjorde nasjonalarkivet i USA hele det håndskrevne brevet.

Her kan du lese hele brevet fra Elvis Presley til Richard Nixon (PDF hentet fra The National Archives).

Her kan du lese mer om brevet og møtet i 1970 på nettsidene til The National Archives.

Vil gjerne hjelpe
Her skriver Elvis at han gjerne vil jobbe som føderal agent i «Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs». Han forteller at han allerede har hatt en samtale med visepresisdenten og at de har snakket om sin bekymring for blant annet narkokulturen og hippiebevegelsen. Elvis trekker fram at han er mer enn villig til å tilby landet sine tjenester og at han ser for seg at han med sine kontakter og sin appell til folk i ulike aldre kan ha noe å bidra med.

«I can and will do more good if I where made a Federal Agent at Large, and I will help you by doing it my way through my connections with people of all ages», skriver han.

Husker møtet i Det ovale kontor
En av dem som husker møtet, er Sonny West, som den gang var livvakt for The King.

- Klokka var sju om morgenen, og jeg lå og sov på Graceland da Elvis ringte og ba meg gjøre meg klar til å reise til Washington med en gang fordi vi skulle til Det hvite hus og møte presidenten, forteller West til nettstedet og bloggen The Huffington Post, en av USAs mest leste.

Ironisk nok fikk West i 1976 en kald skulder fra Elvis fordi han bidro til en bok om rockekongens ekstravagante og ødeleggende livsstil, inkludert et omfattende forbruk av legemidler som førte til Elvis Presleys død et år senere.

Men møtet like før jul i 1976 husker han godt. Blant annet forteller han at Elvis på møtet ba Nixon om han kunne få et FBI-skilt - og at han fikk ja, og at de to mennene klemte hverandre, en sjelden gest i Det ovale kontor den gang.

Rådgiver ordnet møtet
At Nixon skulle samarbeide med Elvis Presley om å bekjempe narkotika, høres kanskje usannsynlig ut, men ifølge The Huffington Post tok administrasjonen i Det hvite Hus ham på ordet. I alle fall var det dette forslaget som gjorde at Egil Krogh, en rådgiver for presidenten med ansvar for å utvikle en ny narkopolitikk, foreslo overfor Nixon at han møtte artisten. Kanskje kunne Elvis bdira til å nå fram til de unge med budskapet.

Men om Elvis Presley noensinne fikk jobben som narkoagent? Neppe.

Fredag hyller millioner av fans verden over rockekongen på ulikt vis. På Graceland i Memphis i delstaten Tennessee er det storslått bursdagsfeiring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere