*Nettavisen* Nyheter.

Da han sluttet å puste, printet legene ut et lite pusterør

Lille Kaiba (2 måneder) skapte en vellykket medisinsk revolusjon.

HTML EMBED

(SIDE2:) Da vesle Kaiba Gionfriddo var seks uker gammel, sluttet han plutselig å puste da familien var på restaurant. Da han ankom sykehuset, oppdaget legene at luftveiene hans delvis hadde kollapset.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Dette er en tilstand som kan oppstå hos nyfødte, og kalles mykhet i pusterørene. Tracheobronchomalacia eller bløtt strupelokk er likevel vanligvis ikke en så farlig tilstand. Det spesielle med Kaibas sykdom var at han var normalt pustende da han ble født, men at det forverret seg til han fikk flere pustestans i en alder av to måneder.

Det viste seg at han hadde en feil i pustesystemet.

Forsøkte alt
Typisk for en slik tilstand er at barnet lager mye lyd når det puster, og høres svært surklete ut i brystet. For foreldrene og andre høres det svært ubehagelig ut. Farlig blir det først når barnet får problemer med å ta til seg føde og almenntilstanden er dårlig. Og kun 10 prosent av de som får den, får den så sterkt som Kaiba.

Kaiba klarte ikke å puste ved egen hjelp. Men traff på de riktige legene. Legen Glenn Green sier at de forsøkte alle normale behandlingsmetoder, men ingenting virket.

Barnelegen Glenn Green ved C.S Mott's Hospoital og kollega Scott Hollister, ingeniørprofessor ved University of Michigan kom opp med en reviolusjonerende idé. Ved hjelp av en CT-scan, en måling av Kaibas friske luftrør og 3D-printere klarte de å konstruere «et stillas» som skulle støtte og utvide luftveiene til bittelille Kaiba.

Klikk på bildet for å forstørre.

KAIBA klarte ikke å puste selv. Foto: University of Michigan

Løser seg opp selv
Det lille «pusterøret» er laget av biooppløselig materiale så etter tre år vil det løse seg opp av seg selv i kroppen til Kaiba. I løpet av den tiden vokser småbarn, som har tilstanden, den av seg.

- Med en gang splinten ble satt inn, begynte lungene å heve og senke seg og vi visste at dette kom til å gå bra, sier Dr. Green i en video som sykehuset selv har lagt ut på sine nettsider.

Hendelsen skjedde i 2012, og ble nylig publisert i New England Journal of Medicine . I dag er Kaiba 20 måneder gammel og luftveiene hans fungerer normalt.

Green og Hollister sier de kom på ideen nettopp fordi medisinsk fakultet og og ingeniørfakultetet jobber så tett sammen med universitetssykehuset C.S. Mott Children's Hospital..

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag