RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da jeg ble taxisjåfør i LA

Sist oppdatert:
Jeg er en aktiv person og liker ikke å sitte stille, men etter kort tid i LA har jeg blitt taxisjåfør.

(Los Angeles/SIDE2): Vel, om jeg ikke får penger for å kjøre bil her, og jeg plukker heller ikke opp kunder, så føles det i hvert fall som om jeg er blitt taxisjåfør. Men jeg er ikke alene, alle andre i denne byen er det også.

Faktisk er det de virkelige taxisjåførene som kjører minst her, fordi ingen har bruk for deres tjenester. For i englenes by, eller i de 66 byene som danner det vi liker å kalle LA, kjører nemlig alle overalt. Hele tiden. Og byen er ikke liten, så man bruker, som du kanskje forstår, mye tid i bil.

Bøter til de som går
LA er den første byen jeg har bodd i hvor de faktisk skriver ut bøter til de som går på rødt lys, men ikke til de som kjører bil. Riktignok vil de gi deg bot om de tar deg i å kjøre på rødt rett frem, men overalt kan (og må) du kjøre til høyre på rødt. I praksis er dette bortimot den teiteste løsningen jeg har sett, fordi når du er ute og kjører vet du aldri om noen gærninger plutselig føler for å kaste seg inn fra høyre på rødt foran deg. Og gærninger er det mange av her.

Les mer fra Cornelis her.

I Norge hører vi ofte om disse teite superstjernene som blir tatt for å kjøre under påvirkning av alkohol, kalt DUI (Driving Under the Influence). Vi liker å le av stjerner som Paris Hilton, som ikke skjønner at det er helt borte i natten å drikke og kjøre. Men om du tror Paris Hilton og hennes likesinnede er en egen dum rase, må du tro om igjen. Fakta er at bortimot alle i denne byen drikker alkohol og kjører bil. I den rekkefølgen.

Da jeg sa til en amerikaner (som misforsto alt) at jeg syntes det var galskap at man kunne ha 0,8 i promille for likevel lovlig å kunne kjøre, fikk jeg til svar at ja det var helt teit. For det var bare en drink i timen.

Skaff en date i en bilkø
I New York, der jeg bodde tidligere, bruker store deler av befolkningen timer på T-banen hver dag. Her steller de håret, sminker seg, flørter, skaffer telefonnumre, danser og gjør ellers alt mulig rart på turen til og fra jobb. I LA gjør de alt dette og litt til - i bilene sine.

Her trenger man ikke gå på byen for å skaffe seg en date. Det er mer enn nok å sitte i en bilkø og få øyekontakt med den i bilen ved siden av, eller ta telefonnummeret til han eller hun som kjører foran deg (siden de ofte har små infolapper på støtfangerne sine).

Da jeg skulle til LA fikk jeg på forhånd høre om hvor mye tid folk i denne byen bruker i bil, og mye av det stemmer. Her er du ingenting med en kjip liten bil, fordi det er bilen din folk ser meste av og ikke så mye til deg.

Etter noen uker i byen vet jeg allerede hvordan man kjører for å slippe unna «rush hour», og jeg prøver sakte, men sikkert å bruke mindre og mindre tid i bilen min. Siden jeg bor i byen Santa Monica, som er en liten perle og hvor du finner nesten alt, kan jeg faktisk klare meg en hel dag eller to uten å bruke bilen i det hele tatt, noe som er helt unikt i denne byen. Men når jeg sier til en amerikansk venn av meg at jeg synes det er deilig å gå litt av og til, får jeg bare høre, «dere europeere og den gåingen deres ¿»

Vel, jeg vil i hvert fall ikke bli drosjesjåfør på heltid, selv om det de siste ukene har vært ubehagelig nære.

Hilsen Cornelis i LA :-)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere