Gå til sidens hovedinnhold

– Da jeg så bildet, kastet jeg pakken

I Thailand er Rose og Nat vant til groteske bilder på røykpakkene. Men ferierende nordmenn mener noe annet.

PATTAYA (Nettavisen): I Norge er røykpakkene merket med tekstadvarsler mot tobakk. Men nå skal Helsedirektoratet velge ut skrekkbilder til tekstadvarslene. I Thailand har helsemyndighetene allerede innført ordningen med skrekkbilder på røykpakkene.

Rose Patowong (23) og Nat Sunthon (23) er i likhet med tusenvis av Bangkok-beboere på weekendtur i bade- og turistbyen Pattaya da Nettavisen treffer dem på byens strandpromenade «Beach Road».

– Våre myndigheter bestemte for halvannet år siden at alle sigarettpakker skulle være merket med skrekkbilder, så vi er rimelig vant til det nå, sier Nat.

Har ikke hjulpet
Begge opplyser at de røyker om lag 20 sigaretter om dagen.

– Det ser ikke ut til at bildene virker på dere?

– He-he, nei. De har ikke fått meg verken til å slutte eller til å røyke mindre, sier Nat.

Klistrer over
Venninnen Rose har funnet sin egen løsning på hvordan unngå å måtte se på skrekkbildene hver gang hun skal tenne seg en røyk:

– Jeg pleier å kjøpe klistremerker og klistre over, sier hun.

Ingen av de to jentene bruker sigarettpakkeomslagene som tilbys av de mange gateselgerne.

– De tar plass og er for upraktisk, sier Nat.

Så lenge jeg selv er frisk
– Har dere noensinne vurdert å slutte å røyke?

– Jeg klarer ikke å slutte. Og så lenge jeg ikke ser noen negative helseeffekter på meg selv kommer jeg sikkert til å fortsette å røyke, sier Nat.

God idé – tross alt
– Er det en dårlig idé med disse skrekkbildene, siden dere tydeligvis ikke blir skremt?

– Nei, det er absolutt en god idé. De advarer både gamle og unge hva som kan skje dersom du røyker, så jeg mener bildene er på sin plass, sier Nat og får anerkjennende nikk fra Rose.

Kastet hele pakken
På den norske restauranten «Sailor Inn» treffer Nettavisen på en stor gruppe nordmenn på Thailand-ferie. Samtlige har lagt merke til de sterke bildene på sigarettpakkene i Thailand.

– Jeg hadde med egne sigaretter fra Norge, Men en kveld glemte jeg dem hjemme og måtte kjøpe en pakke. Da jeg kikket nærmere på bildet kastet jeg hele pakken, sigaretter inkludert, forteller Jon Kielland (31) fra Oslo.

Han har tenkt litt på å slutte.

– Etter å ha sett de bildene er jeg enda mer motivert, sier han.

– I Jomtien der vi bor så jeg en nordmann som skulle kjøpe røyk for et par dager siden. Han ba om å få se på flere pakker sånn at han kunne velge det som var minst grotesk, sier Patrick Telle.

Blir redd
Nordmennene er alle enige om at skrekkbilder på pakkene er et bra tiltak for å få folk til å kutte ut røyken. Med ett unntak. Ina Nygaard (11) syntes ikke noe om bildene.

– Jeg blir redd når jeg ser dem, sier Ina med et kroppsspråk som ikke levner tvil om akkurat det.

Norske EU-bilder
Fredag ble det kjent at Helsedirektoratet har bedt 1000 nordmenn om hjelp til å plukke ut skremmebilder til røykpakkene.

Les også:Spør folket om røykebilder

– Vi ønsker at bildene skal være effektive, også i ulike målgrupper, og vi vurderer om det er god sammenheng mellom tekst og bilde. Det er også en fordel med variasjon, så vi prøver å unngå bilder som ligner hverandre til de ulike tekstene, slik at det ikke bare blir sykehusbilder, for eksempel. Så ser vi også på forskningslitteratur og andre lands vurderinger, sier seniorrådgiver Rita Lindbak i Helsedirektoratet til Avisenes Nyhetsbyrå.

I dag har røykpakkene 14 ulike tekstadvarsler. Det finnes tre bilder, som EU har laget, til hver tekst. Helsedirektoratet skal nå velge ett av disse bildene til hver tekstadvarsel.

Kommentarer til denne saken