*Nettavisen* Nyheter.

«Da jeg snudde meg så jeg plutselig en hafinne stikke opp av vannet»

Haisommer

HAI: En brugde satte en støkk i padlerne, selv om den ikke er kjøtteter. Foto: Privat

- Den var omtrent på tur opp på brettet. Så nærme var den.

06.08.14 20:38

(LOFOTPOSTEN): For ett år siden satte ekteparet seg et mål. Etter 11 timers padling over Vestfjorden, var oppdraget utført.

Paddleboard

Klokken 09.00 mandag morgen forlot John Åge Handberg og Marit Sjøvoll hjemmet sitt på Nordskott brygge i Steigen med retning Svolvær, på andre siden av Vestfjorden, skriver Lofotposten.

Som fartøy på turen hadde de valgt paddleboard, et stort surfebrett man står og padler på.

Med seg på turen hadde de en følgebåt hvor sønnen Marius og datteren Thea fulgte med i tilfelle det skulle skje noe.

I og med at ingen har gjort dette før ble det vanskelig å anslå hvor lang tid det ville ta. Og jomfruturen forløp ikke uten dramatikk.

– Jeg beregnet at vi burde klare minst to knop, altså to nautiske mil i timen, selv om det var litt vanskelige forhold. Det vil si en beregnet tid på 15 timer, forklarer John Åge da Lofotposten møtte paret på Du Verden da de kom i land.

Opplevelse for livet

Det er ikke uten grunn at de to la ut på denne turen. Helt fra de kjøpte sine første paddleboards i fjor har det å padle over Vestfjorden vært det langsiktige målet.

– Vi har mange grunner til å gjøre dette. Først av alt er det en vanvittig naturopplevelse. Det er også artig å være de første som gjør noe. Det er veldig greit å krysse Vestfjorden, med kajakk, robåt, seilbåt osv. er det mange som har gjort det, men paddleboard er det ingen som har prøvd. Da vi kjøpte brettene var det første jeg tenkte «vi MÅ krysse Vestfjorden», sier en storfornøyd John Åge.

– Så er det en veldig god treningstur. Man må holde balansen samtidig som du bruker kjernemuskulaturen og armene for å få framdrift, skyter Marit inn.

Haisommer

Den absolutt mest spektakulære opplevelsen i løpet av turen var da en hai plutselig dukket opp ved dem.

– Jeg lå litt foran John Åge, og da jeg snudde meg så jeg plutselig en haifinne stikke opp av vannet. Det var skikkelig skummelt. Den var svær og jeg tenkte bare «hva svarte skal jeg gjøre nå?» Jeg padlet videre, så tok jeg en u-sving tilbake til John Åge, for jeg tenkte at haien kanskje forsvant da, sier Marit med oppspilt stemme.

– Ja, du hylte og skrek, humrer John Åge og fortsetter:

Fakta

Brugde

– Først syns jeg bare det var gøy, når det vi først trodde var en hval kom mot henne, så jeg tok fram telefonen for å ta bilder. Etter hvert ble den mer og mer nærgående. Hun ropte om hjelp så jeg måtte legge telefonen fra meg.

Haien la seg over på siden slik at tre finner viste seg, og startet å piske opp vannet.

– Den var omtrent på tur opp på brettet. Så nærme var den. Følgebåten var ikke i nærheten akkurat da, og haien forsvant før de kom til unnsetning, fortsetter John Åge.

– Jeg vet faktisk ikke om jeg har vært så redd noen gang. Jeg følte meg skikkelig lita, man føler seg allerede liten på det store havet, så plutselig kommer det et sånt stort monster under brettet, nei huff, legger Marit til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

PADLET: Det er 48 kilometer fra Nordskott til Svolvær.


Bare ett stopp

Første del av turen gikk i moderat motvind og motstrøm noe som gjorde det tungt å padle, underveis opplevde de 3–4 timer med striregn. Fra Nordskott til Svolvær gikk de bare i land en eneste gang.

– Vi gikk bare i land én gang i løpet av turen, det var på Flatøya hvor vi fikk gått på do og gjort litt uttøying, forteller de to.

Turen videre mot Skrova føltes som en evighet. Mest fordi det midt på havet virket som om fyret ikke kom nærmere. Etter Skrova var forholdene for det meste gode.

– Siste halvdelen av turen var forholdene greie, men en del dønninger i sjøen må man regne med. Det er svintungt å padle et sånt brett når det er bølger og vind. Vi blir veldig utsatt for været på det lille brettet. Heldigvis klarte vi å styre klar av store båter underveis, forteller John Åge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sprekt: Marit Sjøvoll (bakerst) og John Åge Handberg la mandag ut på en spektakulær paddleboardtur over Vestfjorden. Foto: Privat

Godt trent

For å legge ut på en slik kraftprøve gjelder det å ha formen inne. Begge to er sporty og trener regelmessig, og selvsagt har de mange timer på paddleboard i bagasjen.

– Vi trener jevnt og trutt hele tiden. Gjennom hele året har vi padlet på brettene våre, og det var viktig, forklarer John Åge.

– Jeg har trent mye variert i forkant. Det er noe jeg like å gjøre så det var ikke noe problem. Padling, løping på fjelltopper, sykling og så svømmer jeg mye i havet, smiler Marit.

Dette er ikke første gang John Åge legger ut på en spektakulær tur. For tre år siden ble han invitert til kaldere strøk.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅL: Helt fra de kjøpte sine første paddleboards i fjor har det å padle over Vestfjorden vært det langsiktige målet. Foto: Privat


– Jeg fikk et spørsmål om jeg ville være med til Nordpolen på ski, med tre ukers betenkningstid. Jeg takket ja og tok turen tre uker senere, forteller han.

Totalt brukte de ca. 11 timer på turen, og dermed gikk det fire timer raskere enn beregnet.

– Det er utrolig kult. Og vi var først, sier de to fornøyde padlerne.

Les flere saker fra Lofotposten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.