*Nettavisen* Nyheter.

Da naboene ikke fikk hjelp, tok de saken i egne hender

UNIK: Den nye fartsdemperen på Skjervengan.

UNIK: Den nye fartsdemperen på Skjervengan. Foto: Vegard Olsen (skjermdump)

Nabolaget tok grep for å få slutt på råkjøringa. Se video.

Fartsgrensa langs Austerbygdvegen på Skjervengan i Mosjøen er 40 km/t. Dette er det i følge nabolaget i enden av veien mange som ikke etterfølger. Etter det de mener er manglende hjelp fra kommunen, bestemte de seg for selv å gjøre noe med saken, skriver Helgelendingen.

- Vi har bedt kommunen om å se på muligheten for fartsdumper, men det kunne ikke la seg gjøre grunnet dreneringsløsningene i området. Skilting har vi fått beskjed om er noe vi selv må ordne, og foreløpig er det ingen planer om å sette ned fartsgrensa, sier Helge Brubakk til Helgelendingen.

- Det skal etter planen bygges en ny gang- og sykkelsti her, men det skjer ikke i dag og ikke i morgen. Derfor gjør vi det vi kan for å få bilistene til å bremse, sier Brubakk.

Vefsn kommune har foreløpig ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

Det enkle er ofte det beste
Løsningen var det Tor Erik Paulsen som kom opp med. Han hadde i utgangspunktet tenkt å henge opp en refleksvest i veikanten, men videreutviklet ideen til å bli en virkelighetstro dukke på en leketraktor. Effekten har ikke latt vente på seg.

- Fartsdemperen har vel stått oppe i en ukes tid, og jeg opplever at bilistene bremser ned i mye større grad enn før. Mange ser etter hvert at dette bare er en dukke, men de forstår jo hvorfor den står der og tar forhåpentligvis konsekvensene av dette med seg når de kjører videre, sier Paulsen.

Dukka har fått navnet Ylva, og det er Paulsens datter Ylva på tre år som har gitt den navn etter seg selv.

- Hvordan har reaksjonene vært så langt?

- De har vært veldig positive og det har vært mye respons. Det eneste negative er noen som har kommet bort til meg og lurt på hvorfor jeg lar små unger leke ute til sent på kvelden, ler Paulsen.

- Det viser i alle fall at den ser ekte nok ut.

Se video (saken fortsetter under).

HTML EMBED


Generasjonsskifte
Utenfor huset til Paulsen har flere barnefamilier samlet seg. De frykter for sikkerheten til ungene, og selv om den nye fartsdemperen har begrenset råkjøringen noe, er de fortsatt ikke trygge på at det er nok.

- Mange gasser opp igjen etter å ha bremset ned for dukka. Det er tre barnehager i området, og trafikken er til tider stor, sier Kine Johnsen. Hun sier det de siste årene har blitt flere og flere barnefamilier i gata, og datteren Aurora (9) er blant dem som har merket at mange ikke overholder fartsgrensa.

Klikk på bildet for å forstørre.

YLVA: Dukka har Tor Erik Paulsens datter Ylva (3) kalt opp etter seg selv. Foto: Vegard Olsen

- Jeg synes det er skummelt at mange kjører så fort når jeg er ute og leker, sier hun.

Johnsen sier de har en god dialog med politiet, og de rapporterer de sjåførene de får registrert. Ifølge foreldrene har politiet godkjent fartsdemperen, likevel savner de flere fartskontroller langs veien.

- Vi frykter jo at det snart skal skje en alvorlig ulykke. Noe må gjøres, og dette er bare starten.

- Kommer vi til å se flere dukker på traktorer langs Austerbygdvegen?

- Så lenge vi får tak i dukker setter vi opp flere. Vi gjør det som må til, sier Johnsen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.