RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da politiet ikke kunne holde fangen på glattcelle lenger, løslot de ham og fengslet ham på nytt

Foto: Skjalg Ekeland (Bergensavisen)
Politiet fant ingen ledig fengselsplass til fangen, og hadde allerede holdt ham for lenge på glattcelle.

Nå anklager tingretten dem for brudd på menneskerettighetskonvensjonen, skriver Bergensavisen.

Den svært spesielle politimetoden går frem av en kjennelse i Bergen tingrett fra lørdag i forrige uke. Da ba nemlig politiet om ny varetektsfengsling for en 33 år gammel mann, etter at de hadde løslatt ham - og fengslet ham igjen.

Kjennelsen var knusende. For politiet.

- Siktede vil ha sittet åtte døgn i politiarresten, og det er fire ganger så lang tid som noen kan holdes i fullstendig isolasjon, står det i kjennelsen, der det også heter at Hordaland politidistrikt har forsøkt å bryte Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om retten til privat liv og på hvilke vilkår det kan gjøres unntak for dette.

- Europarådets torturkommisjon har videre kritisert Norges bruk av politiarrest utover 48 timer, skriver dommer Sigurd Sulland.

Full krangel på Twitter
Onsdag kveld endte saken i en offentlig krangel mellom politimester i Hordaland politidistrikt, Geir Gudmundsen, og sorenskriver i Nordhordland tingrett, Håkon Rastum. Av alle steder: På Twitter.

- Løsningen er ikke å løslate siktede, for så å pågripe ham igjen med én gang, for deretter å fremstille ham igjen, skrev Rastum til Gudmundsen ved 2000-tiden i kveld.

- Nei, løsningen er at det er god nok varetektskapasitet hos kriminalomsorgen, svarte politimesteren.

- Likevel prøvde Hordaland politidistrikt på det i forrige uke, parerte sorenskriveren.

Flere tyveriraid på Sotra
Bakgrunnen er en sak som ennå ikke har vært omtalt i mediene. Den 33 år gamle mannen ble først pågrepet og siktet av politiet søndag for halvannen uke siden, 19. januar. Bakgrunnen var en rekke tyverier og innbrudd på Sotra, der siktede skal ha vært sjåfør. Flere opplevde å komme hjem til endevendte hus. De stjålne gjenstandene ble funnet igjen i huset der 33-åringen bodde.

Tre dager på glattcelle senere, ble mannen fremstilt for varetektsfengsling. Påtalemyndigheten fikk medhold og skal da normalt flytte siktede fra glattcelle, der man sitter i total isolasjon, til en fengselscelle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hadde to dager på seg
Vilkåret fra Bergen tingrett var at politiet hadde to dager på seg til å finne plass til 33-åringen.

Det klarte de ikke. Men de klarte derimot å komme til en noe kreativ løsning på problemet.

Fredag i forrige uke ble mannen dermed løslatt - for så å bli fengslet på nytt like etter. Deretter ble 33-åringen nok en gang plassert på glattcelle, i full isolasjon.

Satt innelåst alene
Dagen etter, lørdag, ble han fremstilt for varetektsfengsling på nytt.

- Det er ingen tvil om at det å sitte i politiarresten i praksis medfører fullstendig isolasjon. Siktede har forklart at han får luft en gang i døgnet i fem-ti minutter, og ellers sitter innelåst, alene, på glattcellen, skriver tingretten i kjennelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De ga ikke Hordaland politidistrikt medhold i å varetektsfengsle 33-åringen på nytt. I stedet påla de ham meldeplikt en gang i døgnet.

- Siktede vil ved planlagt overføring til varetekstfengsel ha sittet åtte døgn i politiarresten, og det er fire ganger så lang tid som noen kan holdes i fullstendig isolasjon uten at det er avsagt kjennelse om dette. Det er klart at bruk av ulovhjemlet isolasjon raskt vil ført til at varetektsfengslingen blir uforholdsmessig, står det i den knusende kjennelsen, der det også heter at Hordaland poltidistrikt har forsøkt å bryte Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om retten til privat liv og på hvilke vilkår det kan gjøres unntak for dette.

- Europarådets torturkommisjon har videre kritisert Norges bruk av politiarrest utover 48 timer, står det i kjennelsen.

Markant brudd på menneskerettigheter
Retten mener man i denne saken står overfor et markant brudd på menneskerettighetskonvensjonen, fordi det ikke engang er snakk om bare noen timer utover fristen på 48 timer.

Og metodene til Hordaland politidistrikt får det glatte lag:

- Siktede ble formelt, men ikke reelt, løslatt, og deretter pågrepet og fremstilt på nytt. Dette synes som en omgåelse av å rette seg etter avgjørelsen fra tingretten, står det i kjennelsen.

Anket på stedet, ble ikke hørt
At aktor i saken opplyser at situasjonen har oppstått på grunn av manglende varetektsplasser i Norge, mener retten ikke er god nok grunn til fremgangsmåten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- At siktede på nytt fengsles vil medføre ytterligere brudd på menneskerettighetskonvensjonen, skriver dommerfullmektig Sigrid Sulland.

Den siktede 33-åringen ble løslatt mot meldeplikt. Aktor anket på stedet, og ba om oppsettende virkning. Heller ikke dette ble tatt til følge.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere