RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da Røde Kors skjønte hva som hadde skjedd med bandvognene så de rødt

Kenneth Karlsen (Innfelt) i Saltdal Røde Kors etterlyste bandvognene. Nå har de blitt spiker.
Kenneth Karlsen (Innfelt) i Saltdal Røde Kors etterlyste bandvognene. Nå har de blitt spiker. (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Oppsynsmannen la på røret når de tok kontakt.

Fadesen ble oppdaget like før påske: De gode bandvognene var blitt til spiker.

- Det er ikke til å tro. En kommunalt ansatt har kastet to fungerende bandvogner.

Kenneth Karlsen i Saltdal Røde Kors Hjelpekorps legger ikke skjul på at han ble harm da han skjønte at de to militære bandvognene av typen BV 202 var sendt til gjenvinning, skriver Avisa Nordland.

Dårlig stemning
- De var blitt til spiker, fikk jeg beskjed om da jeg tok kontakt. Etter noe ordveksling som ble litt opphetet, ble oppsynsmannen sint og la på røret, forteller Karlsen.

Det var noen dager før påske fadesen ble oppdaget. De to bandvognene, som gikk inn i Saltdal kommunes totale beredskapsplan, var søkk vekk.

Saltdal Røde Kors er en del av beredskapsrådet, og operativ leder i Røde Kors ville forsikre seg om at bandvognene var på plass i tilfelle det ble behov for dem.

- Bandvogner har egenskaper en snøscooter ikke har. Spesielt når det gjelder framkommelighet og frakt av folk. Vognene ble kjøpt inn for en billig penge og var i bruk senest under en leteaksjon for tre år siden.

Men selv om vognene ikke har vært i bruk på en stund, er det ikke bare å kaste dem. Det blir som å selge brannbilen for her har det ikke vært brann på mange år, sier en opprørt hjelpekorpsarbeider.

Billige
Han mener det var en kjempetabbe å kaste vognene Saltdal kommune kjøpte inn for 1.000 kroner stykket fra Forsvarets overskuddslager.

- Vi fikk vognene til en utrolig bra pris. Men de var i god stand og fullt brukbare sist de var i bruk, sier Kenneth Karlsen, som skrev brev til ordføreren om saken like før påske. Han vil ha en forklaring på hvordan det er mulig å kaste utstyr .som inngår i en kommunal beredskap. uten at rådets medlemmer blir kontaktet først.

- Hvis dette stemmer, synes jeg det er forkastelig at slike ting blir avgjort på dette nivået i en organisasjon. Dette er en sak man ikke bare vedtar på spiserommet ved teknisk avdeling, sier Ronny Sortland (Frp), som tar opp saken i neste formannskapsmøte.

Ordfører Finn-Obert Bentsen har fått et brev fra Saltdal Røde Kors om saken, men ønsker å sette seg inn i omstendighetene rundt bandvognene før han uttaler seg til Avisa Nordland.

Dårlig stand
Det var oppsynsmann Tore Roterud som leverte bandvognene til gjenvinning. Han kjenner ikke igjen beskrivelsen av vognene og mener de var klare for skraphaugen.

- Vognene var ikke blitt brukt på flere år. Belter og gummihjul var morkne. Vi har ikke budsjettmessig kapasitet å begynne å reparere på så gamle ting. Disse bandvognene er fra 1967, sier Roterud som hevder han ikke tok beslutningen alene.

- Etter en diskusjon på teknisk drift ble vi enige om at vognene var overflødige. Vi har tråkkemaskin og ATV på hjul og belter. I tillegg er det ingen problemer å skaffe flere snøscootere i en krisesituasjon. Vi mente kommunens beredskap kunne opprettholdes uten disse vognene, sier Roterud.

Kunne ikke selges
Oppsynsmannen mener det ikke skal være kommunens oppgave å holde Røde Kors med utstyr.

- Dette var kommunens vogner. De kunne heller ikke selges videre, men måtte brukes i kommunal beredskap. Det var avtalen med Forsvaret, sier Tore Roterud.

Les flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere