(tb.no): Blogger Sofie Nilsen (22) fra Tønsberg var 16 år da hun var på Auf-leiren på Utøya som ble angrepet av terrorist Anders Behring Breivik.

Sofie, som er kjent fra Paradise Hotel, er åpen om at hun var på ungdomsleiren og hvordan hun har kjempet seg videre i livet. På bloggen der hun skriver om livet sitt fra hår og mote til mer alvorlige tema, la hun i sommer ut en video der hun forteller om de skrekkelige timene hun, sammen med flere andre, gjemte seg i skolestua mens skuddene smalt utenfor.

– Viktig å fortelle historien

9. mars har Erik Poppes film «Utøya 22. juli» premiere over hele landet. Sofie har allerede sett den. Alle pårørende har fått tilbud om å se den og Sofie valgte å gjøre det.

– Jeg synes det er helt greit at filmen lages, for dette er en viktig del av Norges historie, sier hun.

– Filmen er ikke laget for oss som var der. Den er laget for dem som ikke var det og dem som kommer senere. Det var 500 på Utøya og filmen kan ikke fortelle historien til alle sammen, sånn sett kjente jeg meg ikke igjen. Men jeg kjente meg igjen i hendelser og tidspunkt, forteller Sofie.

Utøya-filmen er veldig sterk

– Vil du anbefale folk å se filmen?

– Ja, hvis de har lyst til å lære og vite mer om det som skjedde 22. juli. Men det er en sterk film der du får se skuddsår og folk som blir drept, sier Sofie Nilsen.

Regissør Erik Poppe har også selv sagt til mediene at han anbefaler folk å kjenne godt etter om filmen kan bli for sterk før de bestemmer seg for om de vil se den.

Sofie håper folk vil skjønne traumene

På bloggen sin skriver Elise dette etter å ha sett filmen: «Den (filmen) er til dere. Dere som ikke var der, dere som ikke vet. Og endelig skal dere få vite litt mer. Det er noe annet å høre noen fortelle hva som skjedde, nå skal dere faktisk få se. Dere skal få se hvordan det opplevdes for oss å ikke vite om dette var en øvelse eller om det var virkelighet. Dere skal få se reaksjonene på skuddene som plutselig startet. Dere skal få se redselen. Dere skal få se panikken i det vi ble fortalt at det var politimenn som skøyt på oss, politiet angrep oss. Dere skal få se hvordan vi som bare var barn måtte ta vare på hverandre. Se vennene våre bli skutt. Bli skutt selv. Dere skal få se samtaler der man tar farvel med det kjæreste man har, «jeg elsker deg mamma».

Dere vil aldri forstå helt hundre prosent hvordan dette var, men kanskje dere vil forstå litt. Kanskje dere endelig kan forstå hvorfor dette preger meg enda, og hvor traumatisk det faktisk var. Jeg håper i alle fall.»

– Jeg synes det er fint å få fram hvordan vi hadde det de 72 timene det hele foregikk. Kanskje noen av fordommene kan forsvinne, sier Sofie, og tenker på tilbakemeldingene hun får fra noen om at hun må slutte å snakke om Utøya og se å komme seg videre.

Plages mindre av Utøya nå

– Jeg har en veldig offentlig blogg og jeg ser mange fordommer på bloggen min når jeg skriver om Utøya. Noen mener jeg bruker Utøya for å få klikk, sier bloggeren, men hun mener det er viktig å skrive om det som er vanskelig.

– Utøya plager meg ikke i like stor grad i dag, men jeg forteller om det for å vise hvordan det er å slite med angst og traumer. Det kan flere slite med, av andre grunner enn Utøya.

Les flere saker på tb.no her