*Nettavisen* Nyheter.

Dæhlie raserte verneverdig hage

Foto: (Romerikes Blad)

Selv da Bjørn Dæhlie fikk beskjed av kommunen om å slutte å felle trærne i Jessheims eldste hage fortsatte han hogsten.

24.01.13 15:30

Bjørn Dæhlie har kjøpt en av Jessheims viktigste eiendommer når det gjelder bevaring.

Forrige uke ble nesten alle trærne i hagen felt, unntatt poppelalleen, til tross for at reguleringsplanen for Jessheim Sentrum klart sier at felling av både poplene og bjørkene på denne eiendommen ikke er tillatt. Det skriver Romerikes Blad torsdag .

Dessuten står det i reguleringsplanen fra 1997 at større trær og karakteristisk vegetasjon ikke kan fjernes i sentrum uten tillatelse fra plankomiteen.

Dæhlie verken søkte om eller fikk tillatelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nina Skyrud - Romerikes Blad.

Da kommunen ba ham stanse all hogst, svarte Dæhlie tirsdag i 15-tida at han ikke skulle felle noe mer. Morgenen etter ble alle epletrærne hogd ned.

– Trær kan skiftes ut. Men det er noe annet enn å rense hele hagen. Vi ser fram til å få en plan for hvordan hagen skal replantes. Dette skulle vært avklart på forhånd. Vi vil se på de virkemidler som lovverket gir oss for oppfølging, sier kommunaldirektør Siri Gauthun Kielland i Ullensaker.

Les hele saken i Romerikes Blad.

– Liten respekt
– Dette er en av de få eiendommene i sentrum vi har denne karakteren på og hvor sjela til Jessheim ligger. Det er klare politiske signaler på at dette skal vi ta vare på. Byvandringen, foredragene og skiltene som ble satt opp i sommer samlet mye folk og mye oppmerksomhet. Dette er noe folk er opptatt av. Framgangsmåten her vitner ikke om veldig mye respekt for det, sier kulturminnevernkonsulent Ola Fjeldheim i Ullensaker kommune, til Romerikes Blad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Romerikes Blad)

– Visste ikke
Dæhlie sier han fjernet trærne fordi de ødela takene på bygningene og at han ikke visste at også bjørkene var omfattet av reguleringsbestemmelsene. Han vil sammen med kommunen se på hvordan det skal plantes nye trær der de ikke skader husene.

– Min plan er å ta godt vare på husene og uteplassene, sier han.

Han ble anbefalt å hogge ned epletrærne fra noen som syntes det var mørkt der og da gutta først var på plassen, tok de like godt disse også onsdag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.