HTML EMBED

OSLO (Nettavisen, NTB): Nettavisen fortsetter sin dekning lørdag morgen. For nye oppdateringer, se vinduet over artikkelen, eller i vinduene i bunnen av saken.

Dag 4: Gisseldramaet direkte

Statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse fredag klokka 19 at det forsatt holdes gisler på gassanlegget i Algerie og at det er åtte nordmenn det ennå ikke er gjort rede for. Han sa det fortsatt er usikkert hvor mange gisler det er på anlegget.

Det kommer fredag kveld sprikende meldinger om antallet gisler som fortsatt befinner seg på anlegget. Da Stoltenberg snakket med sin algeriske kollega ved 18-tiden pågikk det en militær aksjon på området.

Fredag kveld melder det algeriske nyhetsbyrået API at tolv gisler er drept i løpet av militæroperasjonen mot gisseltakerne.

- Skal gjøre alt som står i vår makt
- I dag tidlig fikk vi en nyhet vi alle hadde håpet. En av de ni nordmennene vi ikke kunne gjøre rede for i går er i live og i sikkerhet. Etter to fortvilte døgn var dette et håpets budskap. En annen god nyhet er at seks Statoil-ansatte som er i frihet nå er på vei hjem til Norge. Dette gir oss kraft og ny motivasjon for å gjøre alt som står i vår makt til å redde de åtte vi ennå ikke kan gjøre rede for, sa Stoltenberg på pressekonferansen klokka 19.

- Må være forberedt på dårlig nytt
Han sa at han hadde snakket med den algeriske statsministeren som bekreftet at det er en pågående aksjon på anlegget.

- Vi går inn i en helg der vi som nasjon må være forberedt på dårlig nytt. Men vi skal sammen dele håpet om at flere familier får gode nyheter fra Algerie, sa Stoltenberg videre.

Les statsministerens uttalelse om situasjonen i Algerie fredag

Både statsministeren og utenriksministeren har i dag gjentatt overfor sine kolleger i Algerie at gislenes sikkerhet må være viktigst. USAs utenriksminister HIllary Clinton har overfor Algerie understreket det samme.

- Fortsatt uavklart
Deler av gassanlegget er fortsatt ikke sikret, mens boligområdet er sikret. Situasjonen ved gassanlegget er fortsatt uavklart, og det er fortsatt gisler og gisseltakere der, sa utenriksminister Espen Barth Eide.

- Ni nordmenn på vei hjem
Klokken 19.15 holdt Statoil, ved konserndirektør Lars Christian Bacher egen pressekonferanse.

- Ni nordmenn i sikkerhet på vei til Norge. Alle har opplevd ekstreme påkjenninger, en av dem er evakuert fra In Amenas og har fått medisinsk behandling og er på ambulansefly på vei hjem til Norge.

Bacher gjentar det som statsminister Stoltenberg sier, om at det fortsatt er åtte nordmenn det ikke kan gjøres rede for.

- Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av situasjonen til de pårørende, sier Bacher.

Dramaet pågår på det tredje døgnet.

Følg vår oppsummering av gisseldramaet her: (Trykk F5 for siste versjon)

23:00: Fortsatt er situasjonen for de åtte nordmennene uavklart.

22.56: De drepte amerikaneren, som var ansatt ved gassanlegget, identifiseres som Frederick Buttaccio fra Texas. Liket hans er funnet på stedet, og de pårørende er varslet, opplyser tjenestemenn til flere amerikanske medier.

22.35: Ni personer - en amerikaner og åtte andre utlendinger - skal flys ut fra Amenas på et amerikansk militærfly, ifølge CBS News.

22.21: Fortsatt opererer det statlige algeriske nyhetsbyrået, APS, med disse tallene: 573 algeriere og rundt 100 av 132 utenlandske arbeidere er blitt løslatt av gisseltakerne. Informasjonen er ikke bekreftet.

21.55: Nyhetsbyrået AP melder at en amerikansk statsborger mistet livet under aksjonen mot gisseltakerne. Det er ikke bekreftet fra offisielt hold.

21.20: En franskman er bekreftet drept. - Algerie har nettopp informert oss om at en av våre landsmenn, Yann Desjeux, dessverre mistet livet i operasjonen for å befri gislene, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

21.12: PST bekrefter overfor NTB at de er kjent med historien i den franske nettavisen om at en av gisseltakerne ble kalt «nordmannen», men ønsker ikke å fortelle hvordan de vurderer informasjonen.

20.35: Det mauritanske nyhetsbyrået ANI, som har hatt løpende kontakt med gisseltakerne, melder at sju utlendinger fortsatt blir holdt fanget. En talsmann sier til nyhetsbyrået at gisseltakerne nå har planer om å sprenge deler av gassanlegget i lufta for å tvinge de algeriske styrkene på retrett.

19.57: 12 algeriske og utenlandske arbeidere er drept i forsøket på å befri gisler ved gassanlegget, melder det statlige algeriske nyhetsbyrået APS ifølge BBC News. APSs kilde er en ikke navngitt kilde i den algeriske sikkerhetsstyrken.

19.48: Gisseltakerne holder fremdeles sju utenlandske gisler, melder ANI ifølge Al Arabiya.

19.46: Konserndirektør Lars Christian Bacher i Statoil understreket på en pressekonferanse i Stavanger fredag kveld at situasjonen i Algerie fortsatt er uoversiktlig, uavklart og svært, svært alvorlig.

19.35: Det statlige algeriske nyhetsbyrået melder at 12 algeriere og utlendinger skal være drept i aksjonen fredag, melder Associated Press.

19.20: Fem nordmenn som onsdag kom seg unna gisseltakerne, landet fredag kveld på Flesland i Bergen. De fem gikk ut av flyet og inn i en buss som sto på rullebanen, skriver Bergens Tidende.

19.20: Tolv gisler drept i algerisk redningsaksjon, melder APS ifølge Al Arabiya.

19.15: Konserndirektør i Statoil, Lars Christian Bacher, holder orientering for pressen. - Ni nordmenn i sikkerhet på vei til Norge. Alle har opplevd ekstreme påkjenninger, en av dem er evakuert fra In Amenas og har fått medisinsk behandling og er på ambulansefly på vei hjem til Norge, sier Bacher.

19.15: Algeriere som er blitt befridd fra gassinstallasjonen In Aménas, sier en nordeuropeer som ble kalt «nordmannen», var blant gisseltakerne, ifølge en fransk nettavis. Det melder NTB Gruppen av terrorister, som onsdag stormet gassanlegget, besto stort sett av afrikanere fra sør for Sahara og algeriere, ifølge vitneutsagn. Men de løslatte gislene forteller også at det var to andre med i gruppen. Den ene var en franskmann, mens den andre var nordeuropeer, hevder de. Nordeuropeeren ble ifølge ett av vitnene kalt «nordmannen», skriver Le Point.

- Det jeg kan bekrefte, er at det blant gisseltakerne er personer fra en rekke ulike land, vi har per nå ingen informasjon om at det skal være nordmenn involvert, sa utenriksminister Espen Barth Eide under pressekonferansen fredag kveld.

19.00: «Vi går inn i en helg der vi som nasjon må være forberedt på dårlig nytt. Men vi skal sammen dele håpet om at flere familier får gode nyheter fra Algerie», sa statsminister Jens Stoltenberg på en presseorientering.

18.15: Fransk radio melder at det skal pågå en ny militæraksjon på anlegget, ifølge TV. Det skal være mellom 20 og 30 gisler det ikke er gjort rede for.

17.41: Fire av gisseltakerne er pågrepet, melder Shurouq TV ifølge Al Arabiya. Et fransk gissel og en fra den algeriske hæren skadet.

17.27: 60 utenlandske gisler fortsatt fanget i dramaet i Algerie, melder Reuters.

17.00: Statsministeren og utenriksministren holder pressekonferanse klokka 19. Rett etterpå skal Statoil holde en pressekonferanse, melder NTB.

16.50: 100 utenlandske gisler satt fri, 30 fortsatt savnet, melder algeriske APS ifølge Al Arabiya.

16.10: Nær 100 av de 132 utenlandske gislene skal være satt fri, melder nyhetsbyrået Associated Press med henvisning til det statlige algeriske nyhetsbyrået Algérie Presse Service (APS). 30 er fortsatt ikke gjort rede for.

HTML EMBED

15.55: Regjeringens sikkerhetsutvalg møttes fredag for å diskutere gisselsituasjonen i Algerie, der det fortsatt er knyttet usikkerhet til åtte norske statsborgere.

15.12: Videoen der tilbudet fra Mokhtar Belmokhtar - den antatte hjernen bak gisseldramaet i Algerie - skal om kort tid bli sendt til internasjonale medier, melder NTB. I videoen tilbyr den algeriske islamistlederen seg å løslate de amerikanske gislene i bytte mot at USA løslate egypteren Omar Abdel-Rahman og pakistaneren Aafia Siddiqui. Begge de to islamistene anklages av USA for terrorisme. Belmokhtar oppfordrer videre i videoen Frankrike og Mali til å forhandle fram en løsning på krigen i Mali.

14.50: Gisseltakerne i Algerie vil forhandle for å få en slutt på situasjonen, melder AFP.

14.35: Det mauritanske nyhetsbyrå Agence Nouakchott d'Information (AN) melder at gisseltakerne i Algerie ønsker å frigi to amerikanske gisler mot løslatelsen av fengslede terrorister. Terroristene de ønsker frigitt er egypteren Omar Abdel-Rahman og pakistaneren Aafia Siddiqui. Begge de to islamistene anklages av USA for terrorisme. Kravet er framsatt gjennom en video fra mannen som angivelig står bak angrepet i In Amenas, Mokhtar Belmokthrar.

14.35: Utenriksdepartementet opplyser at SAS-flyet som er bygget om til medisinsk evakuering er på vei fra Sicilia til Alger. Det er vurdert at det er mest hensiktsmessig å fly til Alger.

14.22: Mer enn halvparten av de 132 utenlandske gislene som ble tatt til fange er satt, fri, melder det statlige algeriske nyhetsbyrået Algérie Presse Service ifølge Al Arabiya.

14.30: De disste sju til ti gisseltakerne skal nå være omringet, melder flere nyhetsbyrået.

14.20: Nye tall fra algeriske myndigheter: Rundt 650 gisler løslatt. 573 algeriere og mer enn 65 utenlandske statsborgere.

14.20: Rundt 60 utenlandske gisler er ennå ikke gjort rede for, melder det statlige algeriske nyhetsbyrået.

Helseminister Jonas Gahr Støre kom fredag klokka 13.40 til pårørendesenteret som Statoil har opprettet i Bergen i forbindelse med gisseldramet i Algerie. Her møtte han blant annet familiene til de åtte nordmennene det ikke er gjort rede for så langt.

Etter besøket holdt Støre en kort pressekonferanse.

- Jeg har kommet hit for å vise støtte og omsorg, sa helseministeren.

- Jeg er glad for at jeg har fått anledning til å ta denne reisen, og jeg er glad for det møtet jeg har hatt med modige mennesker i en veldig utsatt situasjon, sa Støre videre.

Han sa han hadde lyttet til de han hadde møtt og møtt mennesker som støtter hverandre i en sårbar situasjon. Helseministeren ga også honnør til innsatsen som støtteapparatet og helsepersonellet gir de pårørende i en vanskelig situasjon.

- Jeg har møtt en gruppe mennesker som håndterer dette på en imponerende måte. De står hos hverandre, har et nettverk og er åpne og ærlige i den vanskelige situasjonen som er, sa Støre.

- Så vil jeg si at det at tiden går, ikke behøver å være negativt, sa helseministeren.

HTML EMBED
HTML EMBED