OSLO TINGHUS (Nettavisen): Tingretten fikk tirsdag høre flere av forsvarets vitner, blant dem nynazisten og Vigrid-lederen Tore Tvedt.

Andre som vitnet var tidligere leder av Norwegian Defence League, Ronny Alte og leder av organisasjonen Stopp islamifiseringen av Norge, Arne Tumyr.

SISTE: 22. juli-dommen er tidligst ventet 20. juli. En annen aktuell dato er 24. august, opplyser Oslo tingrett tirsdag.

- Det er en krig
Tore Tvedt ga i retten uttrykk for at han deler Breiviks oppfatning om at Norge er i krig eller på randen av en slags borgerkrig.

- Det er en krig, det er etnisk rensing. Vi av nordisk ætt er i ferd med å bli utryddet, sa han blant annet.

Se minutt for minutt-referatet fra Oslo tingrett tirsdag 5. juni under.

HTML EMBED

Aktor kritisk til sakkyndig vitne
Førstemann ut i vitneboksen tirsdag var imidlertid samfunnsdebattanten Ole Jørgen Arnfindsen, som har skrevet boken Selvmordsparadigmet og står bak nettstedet HonestThinking.org. Han stilte som sakkyndig vitne for å snakke om sin kritikk av Statistisk sentralbyrå og deres prognoser for innvandringen.

Mot slutten av vitnemålet hans måtte han svare på spørsmål fra aktor Svein Holden om et sitat fra en sveitsisk professor, Ramon Vettiger, hentet fra en særoppgave der denne professoren angivelig gjenfortalte noe en av de sakkyndige Husby eller Sørheim hadde sagt til ham om Breiviks diagnose.

" ... dessuten kan man på den måten få ham sperret vekk på livstid", lød litt av setningen vitnet presenterte på et lysark.

Problemet med sitatet var at Arnfindsen ikke hadde snakket med professoren og ikke kunne gå god for at sitatet var korrekt, ei heller om en slik samtale mellom sveitseren og en av de sakkyndige hadde funnet sted.

- Du har altså ikke snakket med Vettiger og aldri med Husby og Sørheim om dette? spurte Holden.

- Det kan jeg bekrefte, det har jeg ikke, svarte Arnfindsen.

Både fra rettens administrator og fra koordinerende bistandsadvokater kom det innvendinger mot forsvarets vitner og deres vitnemål og hvorvidt dette var relevant for saken.

Gikk ut av NDL

Ronny Alte, tidligere leder av Norwegian Defence League, fortalte i sitt vitnemål at det etter 22. juli ble en diskusjon i organisasjonen om de skulle gå offentlig ut og ta avstand fra Breiviks handlinger eller om de skulle la det være. De som ikke ville, fryktet ifølge Alte at det bare ville stille NDL i et dårlig lys. Alte hørte til dem som ville ta offentlig avstand fra terrorhandlingene og han valgte å trekke seg som NDL-leder som en følge av dette.

I retten sa han at det finnes noen som støtter Breiviks handlinger og at han har sett dette uttrykt på nettet og i brev han har fått.

- Men andelen som støtter ham er forsvinnende liten, sa Alte og anslo kanskje 100 personer.

Alte var kalt inn som vitne av forsvaret for å belyse hvordan de som deler NDLs syn på islam føler at det er vanskelig å komme til orde i debatten.

Tirsdagens siste vitne var filosof Einar Øverenget som ga retten et foredrag blant annet om det han kaller rettsfilosofi der han advarte mot å diagnostisere politisk ekstremisme.