- Jeg kan berolig retten med at jeg ikke skal trekke opp flere diagnoser, sa professor Einar Kringlen ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo da han gikk i vitneboksen i Oslo tingrett mandag.

Professoren mener at psykologene Husby og Sørheim ikke har gjennomført observasjonen av Breivik på god måte.

- Jeg var sjokkert over at de hadde tatt på seg oppdraget, og at de sa at det var vanskelig å snakke med han hver for seg. Det virker jo helt søkt. Det er jo det som er poenget, at man skal være to uavhenige som skal snakke med han, sa Kringlen i Oslo tingrett om rapporten til Sørheim og Husby som konkluderer med at Breivik var psykotisk.

Han sier at faren ved å observere Breivik sammen, er at man kan gå i samme felle. Det mener han også at de to erfarne psykiaterne har gjort. Han er blant annet uenig i deres oppfatningen om at Breiviks vrangforestillinger er altomfattende.

Så å slutte noe fra den handlingen vil være søkt. Jeg vil se på det som et uttrykk for hans politiske oppfatning

Han mener at de to burde ha gjennomført uavhengige observasjoner/samtaler med Breivik, og poengterte at Tørrisen og Aspaas har gjort nettopp det.

Kringlen mener at Breivik ikke er psykotisk, og at han ikke viser tydelige tegn på å være schizofren. Det sier han etter å ha studert Breivik i retten gjennom to dager.

Følg forklaringene direkte på Nettavisen. Artikkelen fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

- Det som preger mange schizofrene, er at de kanskje har vanskelig for å konkludere, og man får kanskje ikke tak i hva de mener. Det var aldri i de to dagene jeg var til stede, noe uklart i det han sa, sier Kringlen. Han forstår ikke hva den rettspsykiatriske kommisjonen har å utsette på rapporten fra Agnar Aspaas og Terje Tørrisen som konkluderer med at Breivik ikke er psykotisk.

Han er uenig med rapporten til Sørheim og Husby som konkluderer med at Breivik er psykotisk.

Kringlen konkluderer med at det foreligger en narsissistisk personlighetsforstyrrelse hos Breivik, og kanskje dyssosiale trekk og at Breiviks uttalselser om hva som skal skje når han kommer til makten «får mer et preg av ønsketenkning og pompøse utsagn» sa professoren.

Han mener heller ikke det er sykelig å beskrive at Europa er i en borgerkrig med muslimer og multikulturalister.

Da Kringlen var ferdig med sin vitneforklaring spurte dommer Wenche Arntzen om man kan slutte noe fra handlingen.

- Jeg kan ikke si om man kan det. I ettertid kan man si at vedkommende må være sprø eller gal, men det er ikke noe som peker sterkt i den retningen på forhånd. Så å slutte noe fra den handlingen vil være søkt. Jeg vil se på det som et uttrykk for hans politiske oppfatning, sier Kringlen.

Før helgen sa psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt at han trodde Breivik hadde narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Breiviks forsvar har kalt inn laget fra Ila i kampen for å vise at Breivik er strafferettslig tilregnelig.