OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Bejer Engh, som er en flott nordisk kvinne, bør anerkjenne sin egen slekts forsvarer. Også Holden, som er en flott ung nordisk mann, bør anerkjenne sin egen slekts forsvarer, sa Anders Behring Breivik i Oslo tingrett tirsdag.

I hele formiddag har overlege Randi Rosenqvist ved regional sikkerhetsavdeling på Ila vitnet om Breiviks psyke. Hun mener at Breivik ikke er gal, og at han ikke lider av vrangforestillinger i psykisk forstand. Du kan lese mer fra hennes vitnemål lenger nede i saken.

Da Rosenqvist var ferdig, sa Breivik at han aldri har sagt at han ønsker å bli regent.

- Jeg har aldri sagt at jeg ønsker å bli regent. Det er en oppdiktet påstand som andre ønsker å bygge videre på, sa Breivik.

Her kan du følge Nettavisens live-rapportering fra retten:

HTML EMBED

Han kommenterte også påstanden om at han har vært manipulerende.

- Jeg har faktisk ikke blitt tatt i løgn til nå, sa han og påpekte at han aldri har sagt at Knights Templar er noen stor organisasjon, og at hans ønske om å bruke kjole og hvitt og uniform var en del av hans propagandastrategi.

- Jeg er glad for at Rosenqvist ikke ser på meg som sinnsyk, sier Breivik.

- Hans fungering her i fengslet er preget av høflighet og respekt, sa rettspsykiater Randi Rosenqvist ved Ila fengsel tidligere tirsdag.

- De første ti dagene var han ganske høy på adrenalin og action, og så ble det en tid med nedstemthet før han begynte å prosedere sin sak, noe som satte han i bedre humør. Dette har jeg fra tjenestemenn, fortalte rettspsykiater Randi Rosenqvist i Oslo tingrett tirsdag morgen. Hun er tidligere leder av den rettsmedisinsk kommisjonen, og nå overlege ved regional sikkerhetsavdeling.

Hun fortalte at Anders Behring Breivik er ganske annerledes enn mange andre fanger de har på Ila.

- Det er jo ikke til å skjule at mange av de som sitter på Ila er veldig impulsive og gjør ugjennomtenkte ting, sier hun. Slik er det altså ikke med Breivik.

- Hans fungering her i fengslet er preget av høflighet og respekt. Han hadde nok forventet en røffere behandling. Han hadde nok forventet å bli misthandlet, sa hun i retten. Fordi handlingene 22. juli var godt planlagt forventet hun ikke å få en psykotisk fange.

- Jeg forventet heller ikke spontane voldshandlinger fra hans side. Jeg tror ikke han ville angripe tjenestemenn i fengslet, og jeg har en oppfatning av at han ikke assosierer seg med andre kriminelle, sa hun.

Rosenqvist er uenig i at Breivik lider av vrangforestillinger selv om hun ikke tror at Knights Templar er virkelig.

- Det med Knights Templar kan være en vrangforestilling, og så er spørsmålet i hvilken grad av vrangforestilling det er. Det kan også være at man lager seg et bilde, som man synes er ganske flaterende. Det er jo et norsk uttrykk som heter at man lyver så man tror det selv, sa hun.