HTML EMBED

OSLO (Nettavisen): Både statsminister Jens Stoltenberg og Statoil-sjef Helge Lund har lørdag kveld holdt hver sine pressekonferanser.

- Ytterligere én nordmann er i sikkerhet, sier Statoil-sjef Helge Lund på pressekonferansen som startet klokken 19.45.

12 av de 17 Statoil-ansatte som var i In Amenas da angrepet startet, er dermed i sikkerhet.

- Vi kjenner en dyp og økende uro for våre fem kollegaer. Vi arbeider for fullt med å skaffe informasjon og for å få hjelp fram til de fem. Vi vil - og må - beholde håpet om flere positive nyheter fra Algerie, men samtidig er vi forberdt på at vi i de nærmeste dagene må forholde oss til dårlig nytt, sier Helge Lund.

- I kveld er vi preget av alvor. Mange mennesker fra mange land er drept i den brutale og meningsløse terroraksjonen i algerie. Fortsatt kjenner vi ikke skjebnen fem av nordmennne. Men det vi vet er at de som har vendt hjem i dag bærer på grusomme opplevelser. Våre tanker går til dem som har vært midt oppi marerittet og til de nærmeste, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Nettavisen fortsetter sin minutt for minutt-dekning søndag morgen. Oppdateringen av denne saken er avsluttet lørdag kveld.

Dag 5: Dramaet i In Aménas direkte

Minutt for minutt-dekning:

21.00: Nordmannen som kom seg i sikkerhet lørdag ettermiddag, og som lot seg bli intervjuet av nyhetsbyrået Reuters, er identifisert som Grimstad-mannen Oddvar Birkedal, melder Fædrelandsvennen.

20.46: Den britiske utenriksministeren William Hague opplyser til britiske medier at fem briter og en person med tilknytning til Storbritannia ikke er gjort rede for.

20.15: 23 gisler og 32 gisseltakere ble drept i gisselaksjonen på gassanlegget In Aménas, ifølge foreløpige tall Algeries innenriksdepartement.

- Intervensjonen førte til at 685 algeriske ansatte og 107 utlendinger ble satt fri, opplyste departementet, ifølge det statlige nyhetsbyrået APS. (NTB)

19.52: Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide holder pressekonferanse:

- I kveld er vi preget av alvor. Mange mennesker fra mange land er drept i den brutale og meningsløse terroraksjonen i algerie. Fortsatt kjenner vi ikke skjebnen fem av nordmennne. Men det vi vet er at de som har vendt hjem i dag bærer på grusomme opplevelser. Våre tanker går til dem som har vært midt oppi marerittet og til de nærmeste, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Det smerter oss at menneskeliv har gått tapt, men vi skal også tillate oss å føle lettelse over de livene som er reddet. Av 13 nordmenn som er rammet, er åtte ute av marerittet i live. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem vi savner, men vi må se i øynene at også norske liv kan ha gått tapt. Likevel, anstrengelsene for å få hjem de fem nordmennene fortsetter med uforminsket styrke, fortsetter Stoltenberg.

19.46: - Ytterligere én Statoil-ansatt er i sikkerhet - det er samme mann som ble intervjuet tidligere i dag. - Vi kjenner en dyp og økende uro for våre fem kollegaer. Vi arbeider for fullt med å skaffe informasjon og å få hjelp fram til de fem. Vi vil - og må - beholde håpet om flere positive nyheter fra Algerie, men samtidig er vi forberdt på at vi i de nærmeste dagene må forholde oss til dårlig nytt, sier Helge Lund.

- Vi gjennomsøker nå sykehus i Algiers og områdene rundt. Antall skadde er stort og oversikten er uoversiktlig. Mange er nå i en situasjon hvor de venter på svar. Vi må forberede oss på at det kan ta tid før vi får svar, sa konsernsjef Helge Lund.

19:12: Statoil melder at de vil avholde pressekonferanse klokken 19.45, ved Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger.

18.49: Pressekonferansen med Stoltenberg og Eide er blitt forskjøvet til klokken 19.50, melder Statsministerens kontor til NTB.

18.30: Et stillbilde fra en video fra algerisk TV, som viser gisler som overgir seg til terrorister, er frigitt internasjonale bildebyråer.

(Dekningen fortsetter under bildet)

18.27: Frankrikes president François Hollande sier Algeries reaksjon på gisselkrisen i In Aménas ser ut til å ha vært den beste mulige, fordi det ikke var mulig å forhandle.

- Vi har ikke alle detaljene ennå, men når terrorister kaldt og målrettet tar et stort antall mennesker som gisler og er beredt til å drepe dem, slik de var, har Algerie hatt en tilnærming som i mine øyne er den mest passende, fordi det ikke kunne bli forhandlinger, sa Hollande, ifølge NTB.

(Dekningen fortsetter under bildet)

18.02: Terroristene skal ha forsøkt å ødelegge gassanlegget, sier BPs konsernsjef, ifølge nyhetsbyrået AFP. De drepte gisseltakerne etterlot seg miner og andre typer eksplosiver på området, opplyser Algeries energiminister.

17.11: Algerie sa nei til et tilbud fra NATO om å bistå i aksjonen for å frigjøre gislene i In Aménas, skriver en algerisk avis, ifølge NTB.

17.05: Storbritannia legger press på Algeria. Forsvarsminister Phillip Hammond sier de presser algeriene for å få flere detaljer om akkurat hvordan situasjonen er.

16.00: Utenriksdepartementet har fått bekreftet at den militære aksjonen ved In Aménas er avsluttet. UD varsler at det vil bli holdt pressekonferanse senere lørdag kveld.

15.51: - Det var har vært et følelsesladet og sterkt møte med pårørende, sa statsminister Jens Stoltenberg umiddelbart etter besøket på pårørendesenteret på Krokstad i Bergen ifølge TV 2 Nyhetskanalen.

15.43: Stoltenberg vil gi en kort kommentar når han reiser fra pårørendesenteret, trolig rett før klokken 16. Det blir en pressekonferanse om utviklingen i Algerie i Oslo senere lørdag kveld, opplyser SMK til NTB.

15.30. Algeriske sikkerhetsstyrker klarerer nå gassanlegget for miner som er lagt ut av gisseltakerne, melder BBC News.

15.28: Den ene av de to nordmenne som Statoil lørdag morgen kunne bekreftet at var i sikkerhet, ankom Bergen lørdag ettermiddag, melder NTB.

14.59: Verken Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor kan bekrefte opplysningene om at gisselaksjonen på gassanlegget skal være over, melder NTB.

HTML EMBED

14.43: Sju gisler og 11 gisseltakere drept i den siste aksjonen på gassanlegget, melder det statlige algeriske nyhetsbyrået APS ifølge BBC News.

14.35 Gisselaksjonen er over, melder offisielle algeriske kilder ifølge El Watan. Både gisler og gisseltakere er drept. Algeriske myndigheter har varslet en pressekonferanse med det første. 16 utenlandske gisler er befridd i In Aménas, melder lokale kilder. Ifølge Reuters inkluderer de 16 to amerikanere, to tyskere og én portugiser. Nasjonaliteten til de elleve andre er foreløpig ikke kjent.

12.40: Det er ventet at den britiske ambassadøren til Algerie vil få tillatelse til å reise til gassanlegget i In Amenas sammen med en liten gruppe diplomater, melder Sky News.

12.39: Franske myndigheter opplyser at det ikke er flere franskmenn som holdes på gassanlegget, melder Reuters.

12.33: Et norsk ambulansefly lander lørdag på flyplassen i In Aménas. Flyet er ventet inn til landing like etter klokka 12, melder UDs pressevakt til NRK.

12.24: 15 døde funnet på gassanlegget, opplyser en anonym kilde til nyhetsbyrået Reuters. Identiteten til de døde er ikke kjent.

12.20: Algeriske sikkerhetsstyrker forsøkte lørdag å få gjort slutt på det fire dager lange gisseldramaet på våtgassanlegget der Statoil er en av operatørene. Minst 12 personer er døde siden angrepet onsdag morgen, melder nyhetsbyrået AP i en oppsummering. Tallet på døde varierer. Den algeriske regjeringen opplyser at 12 gisler og 18 gisseltakere er døde. Islamistene som står bak angrepet sier at 35 gisler er drept. Dette ifølge mauritanske ANI.

Algeriske myndigheter har ikke gitt noe klart svare på hvor mange mennesker som fortsatt er i live eller fanget på anlegget lørdag formiddag.

11.26: Konsernsjef Helge Lund har kommet til Bergen, men reiste rett til Haukeland universitetssjukehus for å besøke den skadde Statoil-medarbeideren som ligger der. Konsernsjefen er ventet til pårørendesenteret om kort tid, melder NTB.

10.40: Tre rumenere som ble tatt som gisler i In Aménas, er fri og i sikkerhet, opplyser rumenske myndigheter ifølge NTB.

09.31: Konsernsjef Helge Lund forteller at ytterligere to Statoil-medarbeidere er i sikkerhet. En av disse er på vei til Norge. Den andre vil bli sendt ut av Algerie i løpet av dagen.

09.05: Underdirektør Frode Overland Andersen i UD sier til TV 2 at de begynner å få et godt bilde over situasjonen i Algerie, blant annet ved hjelp av det norske politiet og Forsvaret.

06.43: FNs sikkerhetsråd fordømmer på det sterkeste terrorangrepet på gassanlegget i Algerie og kaller det «et avskyelig» angrep. I en uttalelse fra de 15 landene i rådet uttrykkes det også dyp medfølelse og kondolanser overfor ofrene for terrorangrepet.

06.01: Kidnapperne ved gassanlegget i Algerie skal ha forskanset seg med sju utenlandske gisler. Trolig er ingen av dem er norske. Lørdag morgen var skjebnen til 20 utlendinger, inkludert de åtte norske, ved gassanlegget i Algerie uavklart, melder NTB.

02.31: Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI sier en kilde nær Mokhtar Belmokhtar at gisseltakerne på In Aménas-anleggert fortsatt holder tre belgiere, to amerikanere, en japaner og en brite fanget, melder AFP. Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold. En algerisk sikkerhetskilde hevder at antallet utenlandske gisler er ti, melder NTB.

Siste aksjon over
Gisselaksjonen ved In Menas er over, meldte den algeriske avisen El Watan klokka 14.30 lørdag. Klokken 16 fikk det norske utenriksdepartementet bekreftet at den militære aksjonen ved In Amenas er avsluttet.

- Vi har fått bekreftelsen via våre kanaler. Flere opplysninger vil ikke bli gitt før under en pressekonferanse med utenriksministeren og statsministeren senere lørdag kveld, sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet Frode Andersen til NTB.

Statminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide vil avholde en pressekonferanse klokken 19.30.

Sju gisler og 11 gisseltakere drept i den siste aksjonen på gassanlegget, melder det statlige algeriske nyhetsbyrået APS og den algeriske nettavisen El Watan.

Algeriske sikkerhetsstyrker klarerer nå gassanlegget for miner som er lagt ut av gisseltakerne, melder BBC News.

- Uavklart for seks nordmenn
Statoils konsernsjef Helge Lund kunne lørdag morgen komme med gode nyheter i forhold til to av nordmennene som har vært savnet.

- I natt har ytterligere to av våre kolleger kommet seg i sikkerhet, men for seks av våre medarbeidere er situasjonen fortsatt uavklart, og vi har ikke fått bekreftelse på at den militære aksjonen er avsluttet, sa Lund på en presseorientering om situasjonen i Algerie klokka 9.30 ved selskapets kontor på Forus.

Lund ville ikke si hvordan de to kom til rette av hensyn til den pågående situasjonen.

Dro rett til Haukeland
- Situasjonen er fortsatt uavklart, og det begrenser tilgangen til området. Det begrenser også tilgangen på sikker informasjon, sa Lund.

Lund dro fra Stavanger til Bergen og dro ved 11-tiden rett til Haukeland universitetssjukehus for å besøke den skadde Statoil-medarbeideren som ligger der.

På Haukeland snakket Lund lenge med mannen.

- Jeg har hatt en fin, god og lang samtale med ham som har kommet dit, en person som har vært gjennom en ekstrem situasjon og ekstreme opplevelser, sa Lund.

- Det var godt å se at han blir tatt godt tatt vare på på sykehuset.

Utenriksminister Espen Barth Eide holdt en presseorientering etter at Lund var ferdig i Stavanger.

- Det er med stor lettelse vi i løpet av natten har mottatt nyheten om at to norske borgere har kommet fri fra gisselsituasjonen i In Amenas, sa Espen Barth Eide.

- Håp om en avslutning
- Vi bærer et håp om at aksjonen nå kan gå mot en avslutning. Det er ikke noe nytt å melde om de seks nordmennene situasjonen er uavklart for, sa Eide.

- På det nåværende tidspunkt har vi ganske stor innsikt i situasjonen og hendelsesforløpet. Men så lenge situasjonen ikke er avklart, vil det være ting vi vet som vi ikke kan meddele, sa Eide videre.

- 16 gisler befridd
16 utenlandske gisler er befridd på gassanlegget ved i In Aménas, melder lokale kilder.

Ifølge Reuters inkluderer de 16 to amerikanere, to tyskere og én portugiser. Nasjonaliteten til de elleve andre er foreløpig ikke kjent.

- Tvunget til å aksjonere
El Watan melder at gisseltakerne lørdag morgen hadde gitt opp håpet om å forlate gassanlegget sammen med de sju gjenværende gislene, og de begynte derfor å henrette noen av dem. Dermed ble sikkerhetsstyrkene tvunget til å gå til aksjon, heter det. Algeriske spesialstyrker skal altså ha drept 11 terrorister, ifølge El Watan.

En kilde i de algeriske sikkerhetsstyrkene sier også til nyhetsbyrået AFP at 11 gisseltakere mistet livet i aksjonen.

Den britiske ambassadøren flyr til gassanlegget etter rapporter om at den militære aksjonen er avsluttet, melder BBC.

HTML EMBED
HTML EMBED