RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Dag 6 av 22. juli-rettssaken

Sist oppdatert:
Nettavisen følger terrorrettssaken. Se direktereferat fra Oslo tinghus.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Den andre uka i rettssaken mot Anders Behring Breivik (33) fortsetter der retten slapp fredag, med eksaminasjonen av tiltalte om terrorangrepene 22. juli.

Vi har så langt hørt ham forklare i detalj hvorfor og hvordan han denne datoen i fjor tok livet av 77 mennesker i Oslo og på Utøya, og vi har hørt ham si at han ville gjort det igjen og at meningen var å drepe flere enn han gjorde.

Ikke et spørsmål om skyld
I en rettssak der det ikke er noen tvil om skyldspørsmålet og alvorlighetsgraden av handlingene, handler det om å få saken tilstrekkelig belyst og avgjøre om tiltalte er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Dette er den femte og siste dagen som er satt av til Breiviks forklaring og utspørringen av ham.

Slik dekker vi rettssaken
Nettavisen dekker rettssaken fra Oslo tinghus og refererer direkte fra forhandlingene. Dette minutt for minutt-referatet kan du lese i boksen med de siste meldingene først. Du kan også sende inn spørsmål og kommentarer til våre journalister i retten underveis. Når retten heves for dagen, endrer vi rekkefølgen på meldingene, og du kan lese sendingen som et referat i kronologisk rekkefølge.

Fra dag til dag

Her kan du lese referatene fra de andre dagene i retten.

Dag 1:

Tiltalen og grunnlaget for den leses opp med navnene på alle de drepte og mange av de skadde. Breivik foretrekker ikke en mine når navnene på de 77 drepte blir lest opp, men begynner å gråte når hans egen propagandafilm mot islamisering av Europa vises.

Dag 2 :

Dagen innledes med at meddommer Thomas Indrebø må vike plass fordi han erklæres inhabil. Breivik får ordet til sin forklaring og innleder med å lese fra en 13 sider lang redegjørelse han har forberedt. Han får holde på i over en time.

Dag 3:

Aktoratet forsøker å få Breivik til å si mer om det påståtte nettverket Knights Templar og møter med de han hevder er meningsfeller i 2002. Retten får også høre mer om hans ideologi og fiendebilder.

Dag 4 :

Retten får høre Breivik legge ut om terroraksjonene han planla, men ikke gjennomførte, hvorfor han valgte å angripe nettopp regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya og hvordan han forberedte angrepene og hvordan han gjennomførte angrepet mot regjeringskvartalet.

Dag 5:

Dette ble dagen der den terrortiltalte fortalte om sin drapsferd på Utøya. De to siste dagene av den første uka ble en stor påkjenning for fornærmede og etterlatte som følger rettssaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere