*Nettavisen* Nyheter.

Dag 9 av 22. juli rettssaken

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Nettavisen følger rettssaken etter terrorangrepene.

27.04.12 08:44

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Retten fortsetter torsdag med forklaringer fra vitner og fornærmede fra regjeringskvartalet.

Totalt skal fire fornærmede forklare seg i Oslo tingrett torsdag, samt en pårørende som skal bistå en av de fornærmede.

En av dem som skal vitne er Line Nersnæs, som fikk en treflis gjennom hodet i Regjeringskvartalet.

HTML EMBED

Fra dag til dag

Her kan du lese referatene fra de andre dagene i retten.

Dag 1:

Tiltalen og grunnlaget for den leses opp med navnene på alle de drepte og mange av de skadde. Breivik foretrekker ikke en mine når navnene på de 77 drepte blir lest opp, men begynner å gråte når hans egen propagandafilm mot islamisering av Europa vises.

Dag 2 :

Dagen innledes med at meddommer Thomas Indrebø må vike plass fordi han erklæres inhabil. Breivik får ordet til sin forklaring og innleder med å lese fra en 13 sider lang redegjørelse han har forberedt. Han får holde på i over en time.

Dag 3:

Aktoratet forsøker å få Breivik til å si mer om det påståtte nettverket Knights Templar og møter med de han hevder er meningsfeller i 2002. Retten får også høre mer om hans ideologi og fiendebilder.

Dag 4 :

Retten får høre Breivik legge ut om terroraksjonene han planla, men ikke gjennomførte, hvorfor han valgte å angripe nettopp regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya og hvordan han forberedte angrepene og hvordan han gjennomførte angrepet mot regjeringskvartalet.

Dag 5:

Dette ble dagen der den terrortiltalte fortalte om sin drapsferd på Utøya. De to siste dagene av den første uka ble en stor påkjenning for fornærmede og etterlatte som følger rettssaken.

Dag 6:

Retten avsluttet sin eksaminasjon av den tiltalte. På tampen av dagen fikk vi høre at den rettsmedisinske kommisjonen har flere innvendinger mot den siste sakkyndigrapporten om Breiviks mentale helse. Psykiaterne er bedt om å komme med en tilleggserklæring.

Dag 7:

De første vitnene inntar vitneboksen. Først ut er Thor-Inge Kristoffersen som jobbet i vakttjenesten i kjelleren på H-blokka i regjeringskvartalet 22. juli. Innsatsleder Thor Langli forteller om politiets arbeid på åstedet etter eksplosjonen. Eksperter fra politiet og Forsvarsbygg redegjør om Breiviks bombe. Retten får gjennomgangen av obduksjonsrapportene for de fire første drepte i regjeringskvartalet ved overlege Arne Stray-Pedersen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Dag 8:

Breivik fikk spørsmål og svarte om rapportene fra de sakkyndige psykiaterne. Han fikk mye tid til å kommentere særlig rapporten som stempler ham som psykotisk og utilregnelig. Innledningsvis avsluttet retten gjennomgangen av obduksjonsrapportene fra regjeringskvartalet.

Annonsebilag