UTENRIKSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Den tidligere bergenspolitikeren Dag Inge Ulstein (KrF) ble tirsdag utnevnt som Norges nye utviklingsminister. Han overtar etter Nikolai Astrup (H), som får ny post som digitaliseringsminister.

Ulstein har siden i fjor høst vært helt klar på at han ville følge tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og samarbeide med Ap i regjering. Han blir nå ansett å være KrFs røde alibi i regjeringen.

I et ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF i oktober, uttalte Ulstein at han nesten blir desperat når han hører om klimautfordringene, og at han er «helt overbevist om at vi vil få til mer på det området sammen med sentrum og venstresiden enn med dagens regjering», ifølge Bergens Tidende.

- Sørge for at det ikke er hold i de ordene

- Du har tidligere sagt at en sentrum-venstreregjering vil få til mer innen klima enn dagens regjering. Står du fortsatt fast ved det, Ulstein?

- Nå må vi bare sørge for at det ikke er hold i de ordene. Nå er det i hvert fall en veldig god start med en plattform som har betydelig gjennomslag nettopp på klima og miljø, sier Ulstein til Nettavisen under nøkkeloverrekkelsen tirsdag.

- Og det er kjekt å være på en avdeling hvor jeg skal få jobbe med fornybar energi i utviklingsland og det å se på kullproduksjonen i sør og bytte ut den - fordi nettopp de klimautfordringene som er der, rammer de aller fattigste og de mest sårbare. Det er noe som er helt konkret som jeg får være med å jobbe for sammen med fagfolkene her, sier han.

- Populistisk Frp

Ulstein har tidligere vært helt klar på at han ikke vil ha KrF i regjering med Frp.

«Jeg vil ikke i regjering med et populistisk Frp,» skrev han i et leserinnlegg i Bergens Tidende i oktober i fjor.

- Er det du som har endret syn på Frp eller er det Frp som har blitt mindre populistisk, Ulstein?

- Saken er den at vi har hatt en god og krevende runde i partiet vårt, også tok vi et retningsvalg. Og samtidig som vi gjorde det, var partiet samlet og helt enige om hva som skulle være den viktigste politikken vi skulle kjempe for i regjeringsforhandlingene som ville komme, sier Ulstein.

- Så har vi fått en plattformen der nettopp de sakene ligger, som er knyttet til klima og miljø, fattigdomsbekjempelse, internasjonal solidaritet og det å kjempe for familiene som trenger det aller mest. For meg er jeg helt overbevist om at KrF kan få utgjøre en stor forskjell, både nå i den perioden her og videre, og få være med på å jobbe for at det skal skje. Det ønsker jeg, sier Ulstein.

- Men synes du fortsatt at Frp er et populistisk parti?

- Vi er ulike partier, helt åpenbart. Og da tror jeg nettopp at den politiske plattformen som vi regjerer på, de avtalene og de retningene som ligger der, er det som gjelder. Også skal vi jobbe godt for å ha gode relasjoner og kunne snakke godt, også når vi er oppi krevende spørsmål. For det vil helt sikkert komme, svarer han.