RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dagbladet: French anker ikke dommen

Sist oppdatert:
Kinshasa/Oslo (NTB-Johan Falnes): Joshua French anker ikke livstidsdommen for drap på Tjostolv Moland, sier hans kongolesiske forsvarer til Dagbladet.

Joshua French ble onsdag dømt til livsvarig fengsel for å ha tatt livet av sin kamerat Tjostolv Moland.

– Jeg har fått beskjed fra advokat Graasvold om at vi ikke skal anke, sier forsvarer Marie André Mwila til Dagbladet.

Grunnen skal være Frenchs svake helse i kombinasjon med ønsket om å få fortgang i diplomatiet.

– Vi vil nå konsentrere oss om den diplomatiske prosessen for å få French ut av landet, sier Mwila.

Vil ikke bekrefte

Ifølge TV 2 bekrefter også Frenchs norske forsvarer Hans Marius Graasvold at det ikke blir noen anke. Graasvold ville imidlertid ikke bekrefte dette overfor NTB tidligere mandag.

– Jeg bekrefter ingenting før i morgen, sa advokaten mandag ettermiddag.

– Ankefristen går ut dagen i dag, og det er ikke noe poeng for oss å flagge noen avgjørelse før det, forklarte han.

Graasvold har tidligere sagt at spørsmålet om hvordan en eventuell ny rettsrunde vil påvirke den politiske og diplomatiske prosessen, kan veie tyngre for French enn kampen for juridisk renvaskelse. Bekymringen har vært at en parallell rettsprosess vil kunne hemme det diplomatiske for å få French til Norge.

– På den ene siden er det en lettelse for French å ha fått en avgjørelse i retten. Men samtidig har han nå en dom på seg som sier at han drepte sin beste venn. Det er naturligvis tungt for ham, sa Graasvold til NTB i forrige uke.

Arbeidet for å få French ut av Kongo, muligens gjennom soningsoverføring eller ved benådning, ledes av spesialutsending Kai Eide.

Ligger på gangen

French er nå tilbake på gangen i fengselet. Der ligger han på en madrass, med maten plassert på gulvet blant kakerlakker og insekter, og uten tilgang til toalett på nattetid, ifølge Dagbladet.

Frenchs helsetilstand er svekket, og 31-åringen har sterkt behov for legetilsyn, ifølge forsvareren.

French var allerede dømt til fire ganger dødsstraff og hadde sittet mer enn fire år i fengsel da cellekameraten døde 18. august i fjor. Norsk politi sendte egne etterforskere til Kongo etter Molands død, og konklusjonen ble at Moland tok sitt eget liv, og at French ikke kunne lastes for dette.

De kongolesiske kollegaene til ekspertene i Kripos var ikke uenige i denne tolkingen av funn på åstedet, men likevel ble French tiltalt og dømt for drap på kameraten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere