Det brutale fallet i både opplag og inntekter gjør at Dagbladet nå vurderer dyptgående grep som totalt vil endre mediehuset på Hasle i Oslo.

Første steg er det som kan karakteriseres som et «prissjokk» allerede i januar: Prisen på papirutgaven skrus opp med hele 5 kroner til 35 kroner.

Endrer deadline

Samtidig gjøres papiravisen enda mindre nyhetsoppdatert ved at deadline flyttes til klokken 18.

Med andre ord: Det du kjøper på morgenen ble sist oppdatert før «Dagsrevyen» dagen i forveien.

- Dagbladet har allerede en svært tidlig deadline klokken 21.00. Det aller meste produseres på dagtid, med noen få nyhetssider som ferdigstilles på tidlig kveld. Nå ser man på muligheter for å ytterligere kutte kostnader. Klokken 18 betyr mindre aktualitet, men penger spart, sier en kilde som står tett på prosessen til Nettavisen.

Kan bli ukeblad

Internt i Dagbladet snakkes det nå om «et siste forsøk på å melke mest mulig ut av papirutgaven».

- Lykkes man ikke med prisøkningen, er det konkrete planer for å kutte utgaver. Fortsetter opplagsfallet ytterligere, sier en av planene at Dagbladet blir ukeblad ved at bare lørdagsutgaven består på papir. All annen journalistikk konsentreres så om Dagbladet.no, sier Nettavisens kilde.

– Avisens funksjon er ikke nyheter

Sjefredaktør John Arne Markussen bekrefter at opplysningene stemmer.

– Prisøkningen skjer fra årsskiftet, sier han til Nettavisen.

Dagblad-redaktøren forteller at avisen til neste dag frem til nå stort sett har vært produsert på dagtid. Nå blir tidsskjemaet enda strammere.

Avisen skal fortsatt trykkes på kvelden, understreker han.

– Avisens funksjon i dag er ikke nyheter. Den har en helt annen funksjon. Nyheter i dag er digitalt, fortsetter Markussen.

Kan få konsekvenser for bemanningen

Enn så lenge tjener Dagbladet penger på papiravisen, skal vi tro ham.

– Det er klart at vi kommer til å kutte utgaver når det ikke lenger er forretningsmessig grunnlag for det, men det er ingen konkrete planer om det. Vi gjør fortløpende vurderinger. Eventuelle kutt vil skje et stykke frem i tid, sier John Arne Markussen.

– Når da?

– I dag går papiravisen veldig bra – godt økonomisk, så det ingenting som er konkret. Det er klart at det på et eller annet tidspunkt vil komme en frekvensendring, sier han.

Les også: Dagens Næringsliv rykker forbi Dagbladet

– Vil det få konsekvenser for bemanningen?

– Ja, når du kommer så langt vil det bety noe for bemanningen ...

– ... det betyr nedbemanning?

– Ja, det gjør det. Vi er vel de eneste i 2016 som ikke har gjennomgått en nedbemanning, sier Markussen (Dette er upresist. Nettavisen har ikke nedbemannet i 2016, red.anm.).

Opplaget raser

Avisen har siden velmaktsdagene på nittitallet, med et opplag på 228.834 i 1994, sett avissalget forverre seg fra år til år, og nå nærmest fra uke til uke.

I 2016 har de sett avisen selge under 20.000 eksemplarer på enkeltdager, ifølge Nettavisens kilde.

– Nei, det stemmer ikke. I hvert fall ikke som jeg vet. Snittsalget ligger atskillig høyere enn det, sier sjefredaktør John Arne Markussen.

Leser du papiraviser? Si din mening i kommentarfeltet!

Les også: Bunnotering for VG