Det har stormet rundt KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hele den siste kritiske uken før valget mandag.

Det vakte sterke reaksjoner etter at det 5. september kom fram at han fra 2009 og fram til i fjor var folkeregistrert i Evje og fikk gratis pendlerbolig fra Stortinget. I perioden leide han ut en tomannsbolig familien eier på Lillestrøm.

Les også: Fikk gratis stortingsbolig - registrert på gutterommet

Under partilederdebatten onsdag advarte Ropstad mot partiene som ønsker en utvidelse av retten til selvbestemt abort, men vred seg unna ethvert spørsmål om sitt eget abortsyn, noe som gav nye overskrifter.

- Du ble kjørt hardt på ditt syn. Hvorfor er det så vanskelig å svare på?

- KrF er tydelige på at de ønsker en mer restriktiv politikk, men som jeg prøvde å få frem, realiteten er jo den at fire av fem partier på venstresiden ønsker en radikal utvidelse av dagens lov, sa han til Nettavisen da vi fulgte opp.

Pepret siden med Ropstad-saker

Dagbladet.no viet på et tidspunkt etter debatten hele fire saker til temaet og Ropstad i sin toppmiks, med titlene: «Får terningkast 1», «En klar taper», «Her vrir han seg unna», «Nekter å svare» (se skjermdump nederst i saken).

Les også: Målbinder Trygve Slagsvold Vedum: Dette spørsmålet finner han ikke svar på

Det fikk Vårt Land-redaktør Berit Aalborg til å reagere umiddelbart på Facebook:

«Dagbladet har visst ikke fått med seg seg det var andre partiledere enn Ropstad i partilederdebatten i kveld. Dette voldsomt og over grensa.»

- Ren hets

I kommentarfeltet hennes ser vi reaksjoner som:

«Det Ropstad gjorde er absolutt kritikkverdig, men dette er ren hets fra Dagbladets side. Jeg tviler på at de hadde behandlet andre politikere på denne måten. Fullstendig useriøs gapestokkjournalistikk.»

Les også: Moxnes raser mot Høyre-topp: - Finn deg en ny jobb!

«Kan bli for mye sportspreg over dekningen iblant … Tror velgerne gjerne vil ha med seg noe om innhold og, ikke bare form.»

«Dagbladets troverdighet kvalifiserer ikke engang til terningkast 1. Trist og pinlig.»

«Ja, dette er stygt. Og det minner mer om grumsete kommentarfelt enn en seriøs avis.»

Økt oppslutning

Fredag viser ferske tall at velgerne ikke snur KrF-Ropstad ryggen til tross for mange negative vinklinger rettet mot ham.

I NRKs ferske «supermåling» får KrF 4,2 prosent, samtidig som de løfter seg i viktige områder:

  • Vest-Agder: 14,1 prosent, tredje største parti.
  • Rogaland: 8,4 prosent.
  • Hordaland: 5,9 prosent.

- Nå står det mye på spill: Både kontantstøtte og valgfriheten for familiene, samt en radikal utvidelse av abortloven, sa Ropstad til Nettavisen rett etter debatten.

- KrF taper ikke på dette

Overfor Nettavisen utdyper Berit Aalborg sitt syn:

- Hovedpoenget mitt er at slike typer massive oppslag framstå litt kampanjeaktig, og kan bidra til å rive ned folks tillit til media. Når Dagbladet tapetserer fronten sin med en politiker og gir vedkommende massiv slakt, kan det dermed ødelegge for den gode og kritiske journalistikken.

Vårt Land-redaktøren avviser at hun er opptatt av å beskytte Ropstad:

- Noen ser ut til å tro at jeg som Vårt Land-redaktør er særlig opptatt av å skjerme KrF og Ropstad. Min kritikk av Dagbladets front handler i grunnen ikke om KrF, men om journalistikk og det som kan framstå som massiv fronting og oppslag. Vi har ofte hatt både kritiske intervjuer og kommentarer om både KrF og Ropstad.

Les også: Kjetting-Jan i harnisk: Gir klar beskjed til alle som syter og klager

Aalborg tror heller ikke KrF taper på dette.

- Det fører tvert imot til mobilisering. Slik sett har Dagbladet gitt KrF gitt KrF en boost gjennom mobilisering. Min bekymring handler altså mer om medias omdømme enn om KrFs.

- Lykkes med å mobilisere tidligere KrF-velgere

FVN-redaktør Vidar Udjus sier til Nettavisen at han ikke tror Ropstads abortsvar har så mye å si:

- Jeg tror egentlig ikke det påvirker så mye. KrF har hittil lykkes med sin strategi om å mobilisere tidligere KrF-ere som har sittet på gjerdet og som har gått til H og Sp ved å fokusere på familiepolitikk, valgfrihet og kontantstøtte.

- Skyver ingen fra seg

- I abortsaken har de indre uenighet om hva som skal være partiets standpunkt, godta dagens lov eller si nei til prinsippet om selvbestemmelse, minner han om.

- Men det viktigste for ledelsen der er å ikke støte noen fra seg. Ved å ikke ville svare, skaper han hoderysting i andre partier, men skyver neppe mange etablerte KrF-velgere fra seg. Mitt inntrykk at mange i KrF, særlig i frikirkelige miljøer, er imot selvbestemt abort.

Dagbladet slår tilbake

- Vi beveger oss i en farlig demokratisk retning, om mediene ikke kan sette flomlys på at politikere i regjering, med stor innflytelse og påvirkningskraft, nekter å svare på et så betent og viktig verdispørsmål, sier nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, til Nettavisen.

Les også: Listhaug raste under partilederdebatten: - Nytter ikke med tresleiver fra sløyden

- For oss var det naturlig å fokusere på det som var den store saken etter debatten. Alle som så debatten fikk med seg at Ropstad gang på gang nektet å svare på om partiet vil forby selvbestemt abort. Dagbladet har 100 artikler hver eneste dag, og vi har hyppige oppslagsbytter gjennom døgnet. At vi har oppslag på Ropstad en time eller to, kaller jeg ikke en «massiv» dekning, slik noen kritikere hevder.

Det var denne Dagbladet-fronten som skapte diskusjon etter partilederdebatten: