Dagbladet slakter VG-forside

"Når VG bruker landets mest leste førsteside til å be Mette-Marit kontakte pappaen sin, holder det ikke å gjemme seg bak en meningsmåling. Dagens førsteside er bare sjofel journalistikk."

20.06.08 11:05

Det skriver redaktør Esten O. Sæther i en kommentar på Dagbladet.no i ettermiddag.

Problemet var forsiden i Norges største avis. "Flertall i meningsmåling: kontakt pappa Mette-Marit" var VGs bursdagshilsen til Mette-Marit, dagen etter kronprinsessens 30-årsdag.

Utgangspunktet for forsiden er en undersøkelse blant 914 spurte hvor 49 prosent av stemmene i VGs Omnijet anbefaler kronprinsessen om å kontakte faren sin.

"Mener du at kronprinsesse Mette-Marit bør, eller bør avstå fra, å gjenoppta kontakten med sin far Sven O. Høiby?", lød spørsmålet i undersøkelsen.

Dette reagerte Dagbladets nettredaktør sterkt på.

"...moralsk stinker hele opplegget:

Med hvilken rett trår VG inn som megler mellom en datter som ikke vil ha noe med pappa å gjøre og en far som føler seg forlatt?

Dekningen av det nye norske kongehuset har de siste årene vært en etisk utfordring for de fleste norske nyhetsredaksjoner. Siden Mette-Marit kom inn i familien har det vært mange gode fortellinger -- og noen litt for gode -- om hverdagstraumer noen av oss kjenner seg igjen i, og resten med nysgjerrighet vil høre mer om.

Til sammen er disse fortellingene i ferd med å omskrive historien om et norsk kongehus som samlende symbol for en ung nasjon til nasjonale scene for en middels realityserie."

Dagbladet er selv kjent for sitt harde kjør mot kongehuset, og Sæther innrømmer at avisen prinsipielt er i mot monarkiet.

"Men like mye er vi for at enkeltmennesket får en fair omtale.

I dag får ikke Mette-Marit det."

Her kan du lese hele kommentaren til Sæther

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.