*Nettavisen* Nyheter.

Dagbladets nettsider ble stengt ned - mistenker hackerangrep

 

Dagbladets nettsider var nede torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Scanpix/Twitter

Dagbladets nettsider ble torsdag stengt ned etter at en artikkel med grove, falske utsagn ble lagt ut på sidene.

17.10.19 22:22

Dagbladet, Din Side og Seher.no ble torsdag stengt av. Torsdag kveld er sidene oppe igjen etter det som kan ha vært et hackerangrep. Aller har besluttet å anmelde etter hendelsen, og Dagbladet skriver at én IP-adresse er levert til politiet.

- Vi mistenker et hacker-angrep. Vi fikk innhold på våre redaksjonelle plattformer som vi ikke har laget. Derfor valgte vi å stenge ned flere av sidene våre i noen få timer, sier konsernsjef Dag Sørsdahl i Aller Media.

Til Nettavisen fortalte ansvarlig redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, tidligere torsdag at de jobbet på spreng med å finne ut av hva som har skjedd, og med å få løst problemet etter at de stengte sidene etter en uvedkommen artikkel på sidene deres.

- Vi utelukker ikke hackerangrep, forteller hun.

- Vi jobber med å kartlegge omfanget og for sikkerhets skyld har vi stengt ned Dagbladet.

De tre nettsidene Dagbladet.no, seher.no og dinside.no ble tatt ned like før klokken 17.50 torsdag kveld.

– Noe alvorlig har skjedd. Vi har tatt ned siden og jobber på spreng med å finne ut hva som har skjedd, sa Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen til VG.

«Pedofili er greit»

Bakgrunnen for at Dagbladet ble stengt ned, er en artikkel med støtende tekstinnhold ble lagt ut på Dagbladet.no ved 16-tiden.

I saken ble statsminister Erna Solberg (H) sitert på at «pedofili er greit». Artikkelen var signert «Øystein Pedofil».

- Det er svært alvorlig at så grove og feilaktige påstander rettes mot statsministeren på et av Norges mest leste nettsider, sier statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor til Nettavisen tidligere torsdag.

- Jeg har snakket med Dagbladets redaktør, Alexandra Beverfjord, og jeg vet de jobber med å slette innholdet, få oversikt over hva som har skjedd og hvor alvorlig det er. Det forventer jeg også at de gjør.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Slik så Dagbladets nettsider ut torsdag.  Foto: db.no

Sikrer bevis

Det er fremdeles usikkert hvem som står bak og hvorfor, skriver Dagbladet når siden er oppe igjen ved 21.20-tiden.

- Dette er en alvorlig hendelse. Vi mener nå at vi har identifisert problemet og vi har ingen grunn til å tro at det er mer uønsket innhold på våre sider, sier Sørsdahl.

Seksjonssjef for finans- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt Rune Skjold sier til NTB at de er i gang med og sikre bevis i saken.

– Vi jobber teknisk og prøver å finne ut hvem som står bak dette, sier seksjonssjef for finans- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt Rune Skjold til NTB.

Ifølge Medier24 var det like før klokken 16 i dag at Dagbladet publiserte en sak om et BMW-innbrudd på Østlandet. Saken skal kort tid senere har blitt endret med tittelen «Erna solberg sier det er greit.» og en ingress hvor det sto «Pedofili er greit så lenge man ikke får sæd på barnet».

Amedia tar også grep

Etter hendelsen i Dagbladet, tas det nå også forholdsregler i Amedia, som også eier Nettavisen, melder Medier24.

Amedia-direktør Pål Nedregotten sier at Amedia nå går gjennom brukerrettighetene til journalistene og redaktørene for sjekke hvem som har sikret kontoene sine godt nok og hvem som ikke har det.

- Vi har ingen indikasjoner på at dette har noe med oss å gjøre, men vi har nå sperret alle journalistkontoer som ikke er tilstrekkelig sikret ute fra de redaksjonelle systemene. Dette gjelder et fåtall ansatte, sier Nedregotten til Nettavisen.

- Dette er nok en påminnelse om at vi må være på tå hev når det gjelder it-sikkerhet - og at dette dessverre er en del av trusselbildet mot norske medier, sier Nedregotten til Nettavisen.

Jobber med sikkerheten

Alt uvedkommende materiale skal være slettet fra sidene til Dagbladet, skriver de, og det skal ha vært satt i gang omfattende arbeid for å finne ut av hva som har skjedd. Konsernsjefen sier også at de tidligere denne uken satte i gang nye sikkerhetstiltak.

- Denne uken iverksatte vi ytterligere sikkerhetstiltak. Ikke alle tiltakene har blitt effektuert og det gjenstår å se om noen av dem kunne hindret det som skjedde i dag, sier Sørsdahl.

Se flere Twitter-meldinger om hendelsen her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag