*Nettavisen* Nyheter.

Dagen det endte flatt

Dagen startet bra, men sentralbanken følte at det på ny måtte advares om høy inflasjon og dermed ble gevinsten spist opp.

Les NA24 på mobil

Børsene startet dagen med fin flyt og fremgang, godt hjulpet av nyheter om at Iran skal være villige til å inngå seriøse atomforhandlinger.

Men så kom sjefen for sentralbanken i Chicago, Michael Moskow, og spolerte resten av dagen med en uttalelse som hintet om mulige kommende rentestigninger.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones endte ned 0.05 prosent. Den bredere S&P 500 gikk i pluss med en økning på 0.10 prosent. Mens den teknologitunge Nasdaq hadde sterkest fremgang med 0.11 prosent.

Børsene kan du følge her

Inflasjonstrøbbel
Ifølge den amerikanske sentralbanken er det en større risiko for at det blir høy inflasjon enn svak økonomisk vekst, og ytterligere renteøkninger kan bli nødvendig for å minske inflasjonen i USA.

-Risikoen for at inflasjonen skal ligge for høyt er større en risikoen for at veksten er for lav, sa Michael Moskow, sjef for sentralbanken i Chicago, ifølge Bloomberg.

Men en annen av sentralbankens taleholdere, sjefen for sentrabanken i Atlanata, Jack Guynn sa at inflasjonen på sikt kommer til å gå tilbake.

-Min vurdering er at inflasjonen på mellomlang sikt kommer til å begynne å gå tilbake. Det er for meg den riktige retningen for inflasjonen, sa Jack Guynn, i talen, ifølge Bloomberg.

Trygghetssone
Videre sa han at han trodde at ytterligere policyinnstramning kan bli nødvendig for å trykke inflasjonen tilbake til ”trygghetssonen” innen en rimelig tidsperiode. Han forklarte at hans ”trygghetssone” er at konsumentprisene, eksklusive mat- og energipriser, stiger mellom ett og to prosent årlig.

-Det er en mangel på økonomiske nyheter. Investorene avventer husbyggertallene på onsdag og torsdag, sa Peter Cardilo, sjefsmarkedsanalytiker hos S.W.Bach, ifølge Marketwatch.

Oljeprisen faller
Iran har overlevert sin respons på et forslag om landets atomprogram. Ifølge TV-stasjonen Al-Alam, overleverte Irans sjefforhandler svaret til utsendinger for de seks landene som står bak forslaget. De seks har tilbudt Iran en rekke politiske og økonomiske insentiver om den omstridte urananrikingen innstilles. Detaljene i svaret er foreløpig ikke kjent.

- Vi vil studere Irans svar nøye, men om de ikke møter kravene fra FN, vil vi følge opp med økonomiske sanksjoner, sier FN-ambassadør John Bolton ifølge BBC.

Iranske styrker skal tidligere i dag også ha tatt kontroll over en rumensk oljerigg i Persiabukten. Riggen skal ha befunnet seg i farvannet utenfor Iran og det er et iransk kamphelikopter som ledet an i angrepet. Militære styrker fra den iranske hæren skal ha tatt kontroll over riggen. Men dette merkes ikke i markedet.

-Dette er ytterligere en påminnelse om at de geopolitiske risikoene er noe som markedene må venne seg til. Markedene er følsomme mot utviklingen i Midtøsten, sier Robert Talbut, investeringssjef hos Royal London Asset, til Bloomberg.

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen NYMEX i USA kostet et fat olje,, med referanseverdi WTI og levering i september, 72,65 dollar, dette var en oppgang på 20 cent. Ettersom septemberterminen opphører tirsdag var omsetningen høyere på oktoberterminen som gikk ned 22 cent til 73,08 dollar fatet.

Etter at gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Oljeprisen kan du følge her

Mindre vekst enn ventet
Konsumprisindeksen i euroområdet steg med 2,6 prosent på årsbasis i september, viser tall fra Eurostat. På forhånd var det ventet en prisvekst på 2,5 prosent, ifølge tall hentet inn av Bloomberg.

Samtidig med at Eurostat tirsdag morgen presenterte tallene for prisindeksen, viser ZEW-indeksen - som regnes som den viktigste økonomiske indikatoren i euroområdet - en lavere vekst enn ventet.

ZEW-indeksen måler fremtidstroen for euroområdet blant 350 investorer og analytikere i Tyskland. Indeksen ble plottet til 39,4 poeng for september, en oppgang fra 38,6 i august. Likevel var dette mindre enn de 42 poengene markedet hadde ventet på forhånd.

Luksusoppgang
USAs største leverandør av luksusboliger leverte bedre tall enn forventet, men skuffet med fremtidsutsiktene. Toll Brothers rapporterte torsdag at nettoinntektene falt til 174,5 millioner dollar, eller rundt 1,1 milliarder kroner, i tredje kvartal i regnskapsåret. Dette utgjør 1,07 dollar per aksje og er nedgang fra 1,27 dollar aksjen og 215,5 millioner dollar, eller 1,35 milliarder kroner i overskudd under samme periode i fjor.

Resultatet er bedre enn forventet. Analytikere hadde forventet at selskapet skulle tjene 1,04 dollar per aksje, ifølge Thomson First Call.

Selskapet kutter i tilegg fremtidsutsiktene fra tidligere estimerte 4,69 - 5,16 dollar per aksje til 4,41- 4,63 dollar per aksje, og med dette ble aksjen belønnet på dagens handel. Aksjen steg rundt 2,7 prosent

Dagens nøkkeltall
Dow -0.05% til 11,339.84

Nasdaq +0.11% til 2,150.02

S&P 500 +0.10% til 1,298.81

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.