RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dagen for uflaks

Sist oppdatert:
Fredag den 13. er selve dagen for uhell og ulykker. Har du flaks eller uflaks?

Fredag den 13. regnes over hele verden som en spesielt uheldig dag. Og for noen mennesker er frykten for uflaks så stor at man helst holder seg i sengen hele dagen.

Lang tradisjon
Akkurat hvor og når tradisjonen med fredag den 13. startet, er uklart. Noen mener at tradisjonen kan spores tilbake til bibelhistorien og at blant annet korsfestelsen av Jesus skjedde på denne dagen.

Det er få arbeidsgivere som i dag vil vise stor forståelse for ansatte som nekter å jobbe på fredag den 13. Men for mange av våre forfedre har denne dagen vært så skummel at det ikke var stort om kunne utrettes uten at det førte til ulykke.

Å sjøsette en båt eller føde et barn på fredag den 13. kan ikke føre med seg annet enn katastrofer. Det regnes heller ikke om spesielt heldig å inngå ekteskap, begynne i en ny jobb eller flytte på denne dagen.

Den eneste unnskyldningen for en slik uvettig oppørsel måtte da være om dagen er selve langfredag i påskefeiringen. Den hellige dagen har nemlig evnen til å overgå uflaksen som følger med fredag den 13.

Angst for uflaks
Noen mennesker er så redde for fredag den 13. at de ikke kan fungere som vanlig på denne dagen. Legene kaller denne tilstanden for paraskevidekatriaphobia, som er nært beslektet med diagnosen triskaidekaphobia - angst for tallet 13.

Denne angsten kan vi blant annet se uttrykk for på restauranter og hoteller. Mange vil unngå å sitte ved et bord med 13 gjester, og noen hoteller har tatt konsekvensene av angsten for tallet og fjernet hele etasjen. Det vil si, etasjen er fortsatt der, men den har fått tallet 14 i stedet.

Vitenskapelig uflaks
Hva som skiller uhell fra hell er en komplisert vitenskap. Men den amerikanske professoren John Adams har i alle fall forsøkt å forklare hva som gjør at noen mennesker ser ut til å være forfulgt av uhell.

- Etter et uhell ser vi ofte at man hoderystende forklarer at den uheldige ikke forsto risikoen i det han gjorde. Men en annen forklaring kan være at han forsto risikoen, utførte handlingen - og hadde uflaks.

- Vi har alle en risiko for å få uheldige konsekvenser av det vi gjør. Noen mennesker tar større sjanser enn andre, og noen er flinkere til å vurdere risikoen for at noe kan gå galt, og konsekvensene av det. Men uflaks kan ramme oss alle, mener Adams.

Uheldig helse
Det finnes mange råd du kan følge for å holde deg frisk og sunn gjennom livet. Og om du er en flittig leser av Mozon.no vil du kanskje få med deg noen tips som kan gi deg bedre helse. Men er det tilstrekkelig å leve sunt for å unngå sykdom?

En norsk doktorgradstipendiat startet en omfattende debatt tidligere i sommer da han i en kronikk i Aftenposten mente at sykdom i all hovedsak skyldes uflaks.

En rekke leger raste mot tankene om at dårlig helse ikke var et spørsmål om livsstil og egne valg. Men legestudenten holdt på sitt: Det avgjørende elementet i om du blir gammel og frisk eller dør tidlig av lungekreft er ikke antallet sigaretter. Den viktigste faktoren som avgjør hvem som blir syke ser rett og slett ut til å være et spørsmål om hell eller uhell.

Fem siste saker fra Mozon.no:
Flere barn til homeopat
Slankere med melk
Småbarn mangler jern
Mister kvinneligheten
Slanking for slubberter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere