Gå til sidens hovedinnhold

Dagros på Tryvann

I Tryvannskleiva tygges det heftig om dagen, etter at alpinanlegget har fått kuer som skal beite ned gresset i bakkene. Nå oppfordres små og store til å ta den korte turen fra byen for å hilse på dyrene.

Tryvann: Maskinelle gressklippere er satt bort og blitt erstattet med beitende kuer og kalver. Ifølge daglig leder i Tryvann Vinterpark, Anders Wassgren, er tiltaket et ønske om å gjøre bakken mer miljøvennlig, men også mer attraktiv for barn og voksne i hovedstaden. Og så kan jo tilreisende i sommer se at det ikke bare er asfalt og blokker Oslo kan by på.
- Jeg håper mange benytter anledningen til å hilse på våre dyr. Dette er omgjengelige kuer som liker at folk kommer og hilser på dem, lover han.
Wassgren blir en smule bonderomantisk når han beskriver hvordan landskapet i Tryvann skal forvandles utover i juli og august.
- Kuene påvirker hvilke vekster som kommer. Anlegget skal minne om gamle kulturlandskap der skog gikk over i engmark, med kuer beitende i mellom. Det er jo fantastisk fint, smiler han.

Avslappet gjeng

At det i år er firbeinte beitemaskiner som holder gresset i Tryvannskleiva nede, er et resultat av alpinanleggets samarbeid med det nystiftede selskapet Beitepatruljen. Husdyrbønder fra Akershus og Østfold samarbeider med en botaniker fra Norges Vel om å leie ut kuer og sauer som beiter fram rike kulturlandskap. Etterspørselen har vært stor i selskapets første leveår. I tillegg til Tryvann, står Beitepatruljen for beitedyr i Groruddalen, ved Ljanselva og i Østmarka.
- Vi har valgt ut seks-syv år gamle ammekuer med godt lynne til å gresse i Tryvann, forsikrer eieren av kuene, Lørenskog-bonden Arne Bjørnholt, og legger til:
- Dette er trauste kuer av rasen norsk rødt fe som tidligere ble brukt som melkekuer. Det er en avslappet holdning i den gjengen der.
Bjørnholt syns det er hyggelig hvis folk går bort til gjerdet og lokker på kuene. Det er ikke alltid like enkelt å friste gressende kuer bort fra matfatet, men en vel innøvd kulokk vekker gjerne flokken. Her er det bare å legge seg i hardtrening langs gjerdene i Tryvannskleiva.

Skape rike landskap

Før dyrene slippes på markene, vurderes vegetasjonen og beitetiltak av Norges Vels botaniker Hanne Sickel. Målet er å skape et rikest mulig kulturlandskap. Lykken er derfor stor hvis sjeldne planter som solblom igjen dukker opp.
- Det er viktig å tilrettelegge områdene for beiting, velge dyr som gresser riktig og finne riktig beitetrykk slik at et rikest mulig biologisk mangfold kan utvikle seg, forklarer Sickel.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted