*Nettavisen* Nyheter.

Dagsrevyen beklager innslag

Foto: Faksimile (NRK)

- Dette var opplysninger som burde vært framme, sier redaksjonsleder Ole Eivind Henden i Dagsrevyen.

19.01.13 15:39

NRK Dagsrevyen fikk ramsalt kritikk av journalist Jon Hustad i Dag og Tid og kommentator Elin Ørjasæter på hennes blogg etter et nyhetsinnslag lørdag 12. januar. Her lot Dagsrevyen seerne møte romkvinnen som ble dømt for menneskehandel.

«Reportasjens underliggende og sterke budskap var at dette var en urimelig dom: At moren ble urettmessig dømt for sin kultur», skriver Elin Ørjasæter og kritiserer NRK for å utelalte opplysningen om at kvinnen også var dømt for medvirkning til at jenta ble seksuelt utnyttet.

Les Elin Ørjasæters blogg her

Også statsadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland statsadvokatembeter har uttalt seg kritisk om reportasjen.

- Dette var en ensidig framstilling hvor helt sentrale faktaopplysninger fra straffesaken ble fortiet, sier Christoffersen til fagbladet Journalisten.

Ifølge tiltalen ble kvinnens datter solgt videre som 11-åring, 12-åring og 13-åring. Kun det første forholdet fant retten godt nok bevist, og hun ble dømt for dette. Hun skal ha mottatt 10.000 euro for datteren den første gangen. Datteren lever nå på hemmelig adresse i Sverige, mens moren også er dømt til besøksforbud i tre år.

- Disse opplysningene om den delen av dommen burde vært framme i reportasjen. Det var uheldig at det ikke ble nevnt, sier redaksjonsleder Ole Eivind Henden i Dagsrevyen til Nettavisen.

Han forklarer at hensikten med reportasjen var å rette søkelyset på at barn blir tatt med til Norge og tvunget til å arbeide, stjele og svindle.

- Det er viktig å følge sånne saker, men det tar ikke fra oss ansvaret for å få fram også andre ting som er relevant, sier Henden og innrømmer at det alvorligste punktet i tiltalen var utelatt fra reportasjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.