Gå til sidens hovedinnhold

Dalai Lama møtt av øredøvende jubel

Mens det offisielle Norge glimret med sitt fravær, ble Dalai Lama møtt av øredøvende jubel. Følg vår liverapportering!

SENTRUM: Han hilste de fremmøtte utenfor Grand Hotel med sin vante gest, samlede hender løftet foran et bredt smil.

Les også: Vil vise at folket støtter Dalai Lama

Applausen fra de rundt 1.000 frammøtte på Eidsvolls plass overdøvet effektivt slagordene fra de få demonstrantene som ikke var på plassen for å juble.

Her kan du følge vår direkterapportering fra Dalai Lamas besøk i Oslo:

Jubel

Han høstet også enda mer jubel da han benyttet anledningen til å hilse velkommen til motdemonstrantene, som demonstrerer fordi de mener Dalai Lama bryter menneskerettighetene ettersom han har forbudt den internasjonale Shugden-bevegelsen, en buddhistisk gruppering som han selv tidligere var medlem av.

Dalai Lama understreket i en tale fra balkongen at hans besøk i Norge ikke er politisk, og at det derfor ikke er noe problem at han ikke får treffe noen i den norske regjeringen.

Ingen episoder

Ifølge Oslo-politiet er det ikke meldt om noen episoder i forbindelse med besøket ennå. Store politistyrker - inkludert antiterrorpolitiet - er utplassert i hovedstaden under Dalai Lamas besøk, men dette skal ikke gå ut over den vanlige operasjonskapasiteten, opplyser Oslo politidistrikt til NTB.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har iverksatt sikkerhetstiltak i forbindelse med besøket, som avsluttes fredag da Tibets åndelige leder drar videre til Nederland.

Snakkesalig

Dalai Lama landet litt før klokken 10 i gråværet på Gardermoen. Det var en blid og snakkesalig åndelig leder som møtte de fremmøtte journalistene på flyplassen.

Det første han sa da han kom til landet onsdag formiddag, var en gjentakelse av det han har sagt i forkant av besøket:

– Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk.

Han utdypet dette med å legge til at han har to hovedmål når han er på sine mange besøk rundt om i verden.

– Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sier den aldrende buddhistmunken.

– Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse.

Da han endelig kom seg i bilen, var det mindre enn et kvarter til det første arrangementet i Oslo sentrum for å markere at Tibets åndelige leder besøker Norge. Det blir ikke lett å holde tidsplanen, dersom Dalai Lama fortsetter å svare like villig og fyldig på alle spørsmål underveis. (ANB-NTB)

Les også: Christian blir munk og gruer seg aller mest til å leve i sølibat