RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Damen i rødt er død

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Forfatteren Mia Berner er død, 86 år gammel.

(SIDE2:) Norsk-svenske Mia Berner var kanskje ikke så veldig kjent utover de litterære og akademiske kretser.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Men hun var en av de mest spesielle fritenkerne og forfatterne vi hadde.

De som møtte Mia Berner glemte henne ikke så lett, av det enkle faktum at Mia Berner alltid gikk kledt i rødt. Selv hennes krykker var røde. Berner sverget nemlig på at hun aldri ville vise seg i noe annet enn rødt etter at ektemannen, den anerkjente finske lyrikeren, Pentti Saarikoski, døde i 1983. Siden den gang var rødt sorgens farge for Berner.

I 2003 flyttet hun til Norge etter 60 år i utlendighet i Sverige. Kvinnen fra Stavanger flyktet til Sverige under krigen fordi hun var med i motstandsgruppen stiftet av Arne Næss. Hun samarbeidet tett med Næss under den tiden og hun har skrevet flere lærebøker og vitenskapelige artikler innen filosofi, psykologi og sosiolog.

– Hennes røde figur ble bildet på en kraftfull forfatter, forsker og samfunnsdebattant, energisk til stede i norsk kulturliv., skriver Aftenpostens kultur- og debattredaktør, Knut Olav Åmås i sitt minneord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere