Damer over 40 er de frekkeste svindlerne

BRYSTER: Komplimenter vedrørende fordelene kan være et sjakktrekk.

BRYSTER: Komplimenter vedrørende fordelene kan være et sjakktrekk. Foto: (Foto: Illustrasjon/Dreamstime)

Lyver for å få penger til skjønnhetsoperasjoner.

17.02.13 11:21

Voksne kvinner blir oftest tatt for svindel. De prøver å få dekket skjønnhetsoperasjoner på reiseforsikringen og arrangerer bilkrasj.

DENNE SAKEN ER LEVERT AV BA.NO

Tall fra forsikringsselskapene avslører at kvinner som har en del år på baken, har lettere for å fremme falske krav.

– Jevnt og trutt dukker det opp sykehusregninger i utlandet på 50-100 000 kroner som er kamuflerte skjønnhetsoperasjoner, sier utredningssjef Svein-Arne Kausland i Tryg til BA.

LYVER OM MOBIL

Andre typiske forsøk på å lure forsikringsselskapene på reiseforsikringen gjelder mobiltelefoner, spesielt smarttelefoner.

– Tyverifrekvensen stiger når det lanseres nye modeller. Derfor er vi ekstra på vakt i de periodene, sier den tidligere politietterforskeren.

På bilforsikringen er arrangerte kollisjoner en gjenganger. Det gjennomføres gjerne ved at de bremser med vilje for å bli påkjørt bakfra, eller at de avtaler å kollidere med en annen for å få utbetaling.

TAR FOR HARDT I

Statistikken avslører at kvinner over 40 år svindlet mer på forsikringen enn menn i samme aldersgruppe.

Denne aldersgruppen sto for totalt 52 prosent av alle sviksaker begått av kvinner i 2011, mot bare 38 prosent for menn.

Det mest typiske svindelforsøket er å føre opp for mye på skademeldingen. Med andre ord virker det som kvinner har lettere for å lyve når de har reelle krav i utgangspunktet.

Heine Holmen forsker på etikk og moral ved Universitetet i Oslo. Han peker på at det nødvendigvis ikke er ren egoisme som styrer kvinnene.

Forskning fra psykologiprofessor Carol Gilligan i USA tyder på at kvinner lar andre moralske hensyn bli styrende. Idet han nevner dette får han assosiasjoner til Henrik Ibsens «Et dukkehjem».

– Nora pynter på ting. Utgangspunktet er et reelt problem. Hun vil redde mannen fra sykdom og forfalsker en underskrift.

– Det får mannen til å reagere, fordi han mener det er galt. Dette er en type kjønnskonflikt som viser at omsorg kan gå foran andre moralske hensyn hos kvinner, sier Holmen.

455 MILLIONER

Ser man på fordelingen mellom kjønnene under ett, er det vel å merke flest menn som svindler forsikringsselskapene.

Menn svindler også for høyere erstatningsbeløp enn kvinnene.

I 2011 ble det innen privat- og personforsikring avdekket svik med over 455 millioner kroner i avslått erstatningsbeløp, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Verst er mannfolk mellom 30 og 40 år. Men en grovere inndeling av aldersgruppene viser at det er godt voksne kvinner som synder mest.

FERSKET PÅ FACEBOOK

Stadig flere avsløres av skryt og andre former for deling av personlig info på internett.

– Folk legger igjen mye spor overalt. De siste årene gjelder det særlig på sosiale medier, sier Svein-Arne Kausland i Tryg. Han blir stadig forundret over hva folk presterer å legge ut i statusoppdateringer på Facebook og andre steder.

– Enkelte skryter faktisk av utbetalinger etter gjennomførte svindelforsøk. Vi tar en del på den måten, sier Kausland.

I 2011 ble det avslørt 1095 tilfeller av svik i forsikring. Det er en økning på 23 prosent fra året før. Dette er det høyeste antallet på 10 år.

– Jeg velger å tro at vi er blitt flinkere til å avsløre svik, men har egenlig ingen dekning for å si det, sier Kausland.

Han er overrasket over at voksne kvinner kommer såpass dårlig ut på statistikken, men tror det kan skyldes at menn oftest sto som forsikringstager i parforhold tidligere.

– Nå får flere kvinner forsikringer ført på seg, sier Kausland.

LES FLERE SAKER FRA BA.NO HER.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.