RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dammans store kontraster

Sist oppdatert:
Har du et brennende engasjement, opplever du også dype bølgedaler. Det har Erik Damman erfart. – Men jeg ville ikke gjort det annerledes, sier skaperen av Framtiden i våre hender.

Da William Nygaard ringte Erik Damman og spurte om han ville skrive sin selvbiografi, tok han forfatteren, eventyreren og samfunnsmennesket på et usedvanlig dårlig tidspunkt. Damman var inne i en av sine mørkere perioder, hadde mistet totalt troen på at han kunne få til noe som helst.

- Begynne å skrive hvordan depresjonen føles, oppfordret Nygaard. Og hvordan man kommer seg ut av slike bølgedaler knytter sammen historien om Dammans liv.

Eventyr og engasjement
- Mange venner har vel sagt at jeg ikke burde skrive så mye om det, men jeg har gjort det før og det er ingen tvil om at de hjelper folk. Jeg er imidlertid litt bekymret over at boken skal bli omtalt som et sykdomstilfelle, sier Erik Damman.

For «Kontraster» er mye mer enn det. Det er beretningen om en mann og kone som har sju barn, og et de regner som en sønn, Det er historien om en familie som pakket alt sammen og tok med unger og dro til en sydhavsøy i nesten ett år på en tid folk knapt dro til Syden. Det er historien om forretningsmannen som skapte S-Laget og Framtiden i våre hender. Og det er historien om et ekteskap og en mann og kone som rodde fra København til Sørlandet etter fylte 70.

Koster å finne paradis
Ikke minst er det en historie og kanskje en påminnelse at selv paradiset sjelden er slik man har forestilt seg. At «å realisere seg selv», som det så fint kalles faktisk koster både i komfort og energi.

Møtet med sydhavsøya Manase var slett ikke slik familien hadde tenkt seg. Komfort fantes ikke, og allerede første dagen forsvant mye av tørrmelken i familien, bare for å bli erstattet av ting samoanerne mente de trengte. Gjennom samoanernes dyptliggende delingsorden lærte familien Damman noe viktig.

En annen verden
- På Manase lærte vi det jeg mener har vært viktigst i livet vårt. Vår økonomi bunner i en tro på at mennesket er født egoistisk, at det alltid vil kare til seg det det kan få. Det er feil. Samoanerne har en delingsstruktur. Er det noe du trenger, har du rett til å hente det fra naboen, fordi han gjør det samme med deg. At du deler dine goder, gir deg respekt. Strukturen i samfunnet endrer seg etter det vi blir respektert for, mener Damman.

Erik Damman understreker at hans eventyrlige liv, som også omfatter et lengre opphold i en afrikansk landsby, ikke har vært enkelt. Som andre familier med etter hvert mange barn, slet Damman-familien like mye med dårlig råd og stor gjeld som andre.

Å leve utenfor rutinen
- Men jeg var så heldig å møte hun som ble min kone. Ragnhild og jeg har alltid vært enige om at det skulle være rom for at begge fikk gjøre sine drømmer virkelige. Og vi var enige om at man bare får de store opplevelsene om man våger å bryte ut av rutinen en gang i blant, sier Erik Damman.

For det å oppdage det gode liv har kostet. For Damman ofte i depresjoner som kom når han hadde tatt seg ut 150 prosent.

- Det å leve er og oppleve. Og det gjør man ikke om man tråkker rundt i behagelige rutiner. Derfor har det vært viktig for oss å gjøre slikt som å ro til Danmark. Når bølgene slår midt på natten, er du helt nødt til å være der og da, sier han.

Trenger vi mer nå?
Tross fylte 70, ser ikke Damman det for seg at han skal hvile på noen laurbær. Damman mener det trengs et korreks til dagens utvikling, at folk begynner å merke for eksempel på miljøet at dette leder galt av sted.

- Trenger vi å øke den materielle velstanden mer nå? Vi har klart å skaffe oss store miljø- og fattigdomsproblemer. Men er vi blitt noe lykkeligere. Nei, ingenting tyder på det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere