RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Daniel (25) ble syk av å jobbe på Kystvaktas skip

Daniel Mortensen
Daniel Mortensen Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)
Nå kjemper Daniel Mortensen en desperat kamp mot staten for å få erstatning.

(Nordlys.no): Daniel Mortensen (25) fra Tromsø mønstret på som lærlingmatros ved kystvaktskipet KV Chieftain i juni 2007. Etter hvert oppdaget han og flere andre at ting ikke var som de skulle ombord.

- Vi kunne våkne opp om morgenen og være helt tett og svart i nesa av eksosen. Om man dro en finger langs veggen ble den svart av sot, sier Mortensen til Nordlys.

Flere av mannskapet klaget over hodepiner, kvalme, plager fra luftveiene og flere rapporterte at de sov dårlig. Problemene kom av dieseleksos som gjennom ventilasjonssystemet trakk inn i fartøyet.

Tre personer fikk påvist nedsatt lungefunksjon etter å ha tjenestegjort ombord KV Chieftain. Mortensen var blant disse tre.

- Da jeg gikk inn i Forsvaret, var jeg veldig glad i å trene. «Jeg sendte inn en frisk sportsidiot, og fikk tilbake et vrak». Slik beskriver mamma hvordan det var.

På grunn av plagene, kunne han ikke lenger jobbe med det han utdannet seg til.

- Planen var å jobbe som matros i noen år, deretter å gå teknisk fagskole. Drømmen var å fortsette å jobbe på sjøen. Dette var noe jeg virkelig ville, sier Mortensen.

I stedet måtte han ta opp fag fra videregående og deretter studere for å få et annet yrke. I dag er han daglig leder ved Teknikmagasinet.

- Det er en fin jobb, men det er ikke det jeg ønsket å gjøre.

Kvalme og hodepiner
I dag forteller Mortensen at han plages med kvalme og hodepine når han er på steder der det lukter sterkt av bensin eller diesel. Det forklarer han med eksosutslippene ombord i fartøyet.

- Etter å ha brukt mye tid på å trene tidligere, var kondisjonen min på et veldig lavt nivå da jeg gikk av Chieftain. Lungekapasiteten var svekket, så det å ta en joggetur var veldig tungt. Det er først nå jeg har begynt å jogge så smått igjen, men jeg kan ikke trene for hardt, i fare for å kollapse igjen.

Daniel Mortensen var sykemeldt i et år etter å ha mønstret av båten sommeren 2008. Da hadde han tatt sitt fagbrev som matros.

Rundt samme tid bestemte han seg for å gå til sak for å få den erstatningen han mente å ha krav på.

Han tok kontakt med advokat Tore Leiros ved Leiros & Olsen, og i 2011 var saken mellom Daniel Mortensen og Statens pensjonskasse oppe i Oslo tingrett.

Mortensen fremmet et krav om erstatning for lidt arbeidstap i perioden 2008-2010, samt advokatutgifter. Til sammen et beløp på over en halv million kroner.

- Handler om prinsipper
Han tapte saken, og ble idømt å betale saksomkostninger til Statens pensjonskasse.

- Jeg trodde dette skulle gå min vei. Noe var jo åpenbart galt på det skipet. I stedet fikk jeg et slag i trynet da dommen kom og vi tapte saken. Jeg ble forbannet og fortvilet.

Mortensen anket saken videre til lagmannsretten.

- Dette handler om prinsipper. Det er lett for Staten å avfeie plagene jeg har hatt som noe annet enn yrkesskader, men derfor er det også viktig ikke å gi seg.

13. og 14. august skal ankesaken opp i Borgarting lagmannsrett.

- Jeg har troen på at vi vinner dette. Men jeg forbereder meg uansett på det verste.

- Mer objektivt denne gang
Da saken var oppe i Oslo Tingrett, var det kun Statens pensjonskasse som valgte å benytte seg av en medisinsk sakkyndig. Det vil endre seg denne gangnen.

- På det tidspunktet mente vi ikke at saken primært reiste medisinske spørsmål, men at utfallet fra arbeidslivet var såpass klart dokumentert at saken ikke hvilte på det medisinske, sier advokat Tore Leiros i advokatfirmaet Leiros og Olsen AS.

- Vi tapte saken i Tingretten nettopp på grunn av det medisinske aspektet. Retten la ukritisk til grunn det som kom fra motpartens lege da avgjorde saken.

- Hovedforskjellen denne gangen er at saken vil bli godt og objektivt medisinsk belyst, med både behandlende leger og en rettsoppnevnt medisinsk sakkyndig.

Motpartens advokat, Anders Wilhelmsen ved Regjeringsadvokaten, mener saken ikke ser annerledes ut enn da den var oppe i Tingretten.

- Fra den rettsoppnevntes sakkyndige rapport er det ikke noe nytt i denne saken, slik vi ser det. Fra vår side har ikke saken endret seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere