Daniel får ikke komme i kongebursdag

Foto: (Getty Images)

Forlovet til tross, Carl Gustaf vil ikke feire bursdagen med sin kommende svigersønn.

(SIDE2): Det er kongen selv som bestemmer hvilke arrangementer kronprinsesse Victorias forlovede Daniel Westling får bli med på.

Torsdagens bursdagsfeiring er ikke en av dem, skriver svenske medier og den svenske kongeeksperten Catarina Hurtig synes det er helt greit, mens Norges kongeekspert Kjell Arne Totland mener avgjørelsen er spesiell.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Feirer med folket
Kong Carl Gustafs 63-årsdag 30. april feires på det svenske slottet der hele kongefamilien står i vinduet og vinker til folket.

Men Daniel får ikke være med, fordi han fortsatt ikke er et fullverdig medlem av kongefamilie.

- Det har ingenting å gjøre med kongens personlige forhold til Daniel. Dette diskuteres nøye i forkant, sier Catarina Hurtig til det svenske nettstedet Realtid.se.

Det er ingen etikette i forhold til dette - annet enn at det er kongen som bestemmer hva den kommende prinsen får være med på.

Daniel debuterte offisielt første gang på Victorias navnedag i mars, da var han med å vinket til folket.

Hemmelig pr-kampanje
Hurtig mener at det svenske slottet bevisst gjemmer Daniel bort, han skal være hemmelig under den lange forlovelsestiden.

- Jeg vil gjerne se mer av prins Daniel og derfor synes jeg det er litt synd. Men det er en grunn til at han ikke skal være med i alle sammenhenger. Han skal være litt hemmelige under forlovelsestiden. Det inngår i pr-kampanjen, sier hun til nettstedet.

Hun sikter til den hemmelige forlovelsesfilmen som ble spilt inn på slottet i helgen før annonseringen av forlovelsen. Kongeeksperten kaller filmen for en lysende pr-kampanje som minner om prinsessene i Europa som har blitt holdt hemmelig til de blir lansert med stor ståhei. Selv om «alle» visste om Daniel, så har han vært lite synlig i de sju årene han og Victoria har vært et par.

Den lange forlovelsestiden tror Hurtig handler om at Daniel skal gå i såkalt prinseskole, og bli kjent med alle deler av de kongelige pliktene før de gifter seg 19. juni neste år.

Les mer her:- Uvanlig med så lang forlovelse

Litt spesielt
Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland, sier til Side2 at kong Carl Gustafs avgjørelse er spesiell.

- Dette lyder unektelig litt spesielt, sier Totland.

I både Danmark og Sverige er markeringen av de kongeliges bursdager store begivenheter hvor folket gjerne samler seg på slottsplassene, og synger bursdagssang og har med flagg. Seneste i Danmark tidligere denne måneden feiret dronning Margrethe sin 69-årsdagen med hele familien på balkongen.

Les også:Litt fullt på balkongen?

- Vi feirer ikke kongens bursdag på samme måte i Norge, men i Danmark sto både Mary og Marie på balkongen på dronningens fødselsdag i forlovelsestiden. Og vår egen Mette-Marit sto på Slottsbalkongen 17. mai som nyforlovet – sammen med resten av kongefamilien. Det samme gjorde Sonja i 1968, påpeker Totland.

Men i Sverige er det altså fortsatt opp til kongen og han vil at Daniels offisielle opptredener skal skje sakte, men sikkert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.