RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Daniel Westling fikk ny nyre

Stockholm (NTB-TT): Kronprinsesse Victorias kommende ektefelle Daniel Westling gjennomgikk onsdag en nyretransplantasjon.

Operasjonen fant sted på Karolinska-sykehuset i Stockholm og var vellykket, bekrefter pressesjefen ved det svenske hoffet, Nina Eldh.

Westlings far, Olle Westling, donerte nyren, og begge to var i fin form etter den relativt ukompliserte operasjonen, blir det opplyst.

Kronprinsesse Victoria er denne uka på Grønland, sammen med kronprins Haakon og danskenes kronprins Frederik, for å studere innlandsisen og lære mer om klimaendringene.

Daniel Westling skal ha insistert på at hun gjennomførte besøket, til tross for at han selv la seg på operasjonsbordet.

Årsaken til Westlings nyretransplantasjon er en medfødt, men ikke arvelig sykdom som har ført til nedsatt nyrefunksjon. Operasjonen har vært planlagt lenge, bekrefter det svenske hoffet.

Ekspertene forsikrer om at nyretransplantasjoner i dag regnes for å være en ukomplisert og ganske ufarlig operasjon.

- Jeg vil påstå at dette er et sikkert inngrep med gode resultater. Dersom transplantasjonen gjøres med en levende giver, overlever 97-98 prosent av mottakerne det første året, sier professor Michael Olausson som leder transplantasjonsavdelingen ved Sahlgrenska universitetssykehus i Sverige.

Risikoen for donoren er også liten og bare 0,03 av giverne mister livet i forbindelse med nyretransplantasjoner, viser statistikken.

Det foretas rundt 400 nyretransplantasjoner årlig i Sverige, og pasienter som får ny nyre må vanligvis tilbringe et par uker på sykehuset etterpå. De er tilbake i vanlig arbeid tre til seks måneder senere, avhengig av hvilket yrke de har.

Westlings forlovelse med kronprinsesse Victoria ble kunngjort 24. februar i år og paret skal etter planen gifte seg 19. juni neste år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere