RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: GONZALO FUENTES (Reuters)

Danket ut moren til sine barn

Sist oppdatert:
«Karamellpuddingen» kan bli Frankrikes neste president.

François Hollande (57) ble søndag valgt som Sosialistenes presidentkandidat. Han er tidligere samboer med Ségolène Royal, som han har fire barn med.

Royal stilte som Sosialistenes presidentkandidat i 2006, men ble slått av Nicolas Sarkozy.

Konkurrenter
Paret gikk fra hverandre i 2007, og stilte som konkurrenter under Sosialistpartiets nominasjonsprosess i år.

- Kan det franske folket nevne én ting han (Hollande) har utrettet i politikken de siste 30 årene? har ekssamboeren sagt om Hollande under valgkampen.

Hollande har nemlig blitt oppfattet som en tilbaketrukket politiker, som aldri har hatt noen regjeringserfaring.

Royal forsøkte igjen å stille som kandidat under Sosialistenes nominasjonsvalg forrige søndag, men havnet på 4. plass med bare syv prosent av stemmene. Hun ble dermed danket ut av sin tidligere samboer. Dette førte til at Royal valgte å støtte sin ekssamboer i andre valgrunde hvor han kjempet mot Martine Aubry.

Ligger svært godt an
Under andre nominasjonsrunde søndag fikk Hollande over de nødvendige 50 prosentene av stemmene, og ble dermed valgt som Sosialistenes presidentkandidat. 2,7 millioner velgere deltok i søndagens nominasjonsvalg.

Hollande ligger svært godt an på meningsmålingene, og ville trolig ha vunnet over Sarkozy om det hadde blitt avholdt valg i dag. På en fersk meningsmåling mener hele 48 prosent at Hollande kan løse finanskrisen i Frankrike, mens bare 28 prosent har tiltro til den sittende presidenten Nicolas Sarkozy.

Enorm arbeidsledighet
Finanskrisen og den enorme arbeidsledigheten er saker som vil prege valgkampen. Ledigheten ligger i dag på 9,2 prosent og vil trolig vokse med 1,2 prosent neste år.

- Oppgavene foran meg, som er vanskelige og store, er å leve opp til forventningene til det franske folket, som ikke lenger kan fordra Sarkozy, sa Hollande i seierstalen.

- Jeg ønsker å puste nytt liv inn i den franske drømmen som har gjort det mulig for generasjoner i republikkens historie til å tro på likhet og framskritt, sa han.

«Karamellpuddingen»
Hollande har tidligere blitt omtalt som en vag og myk politiker. Han fikk tilnavnet «Karamellpuddingen» i franske medier som følge av sine ekstra kilo. Nå har han imidlertid slanket seg åtte kilo og sluttet å fortelle vitser i offentligheten for å få et image som passer en presidentkandidat.

Høyresiden har hatt regjeringsmakten i Frankrike de siste 17 årene. Det franske presidentvalget avholdes våren 2012.

Kilder: The Guardian, The Times, BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere