Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danmark: Går på et sviende nederlag - blir trolig statsminister

VENSTRE: Partileder Lars Løkke Rasmussen på vei ut av stemmelokalet torsdag.
VENSTRE: Partileder Lars Løkke Rasmussen på vei ut av stemmelokalet torsdag. Foto: Nils Meilvang (Scanpix)
Sist oppdatert:
Socialdemokraterne størst, mens Dansk Folkeparti får blått overtak.

SISTE klokken 23.55: Den blå blokken får flertall i Folketinget i Danmark, når 90 prosent av stemmene er talt opp. De blå får 90 mandater, ifølge DRs prognose, mot rød blokks 85 mandater.

Mandatfordelinger tilsvarer 52 prosent til blå blokk og 48 prosent til den røde. Socialdemokraterne er fremdeles det største partiet med 47 mandater, men mister altså regjeringsmakten.

Tredje alternativ

Samtidig viser opptellingen at Dansk Folkeparti (DF) ligger an til å bli det største partiet i den blå blokken. DF liger an til å få 37 mandater, og er dermed større enn Venstre, som ser ut til å miste en rekke mandater og ende på 35.

Dansk Folkeparti har til nå ikke sagt om de ønsker å gå inn i et regjeringssamarbeid, men partileder Kristian Tulesen Dahl sier torsdag kveld at regjeringsposisjon ikke er utenkelig.

- Vi er ikke redde for å gå i regjering, dersom det er der vi får mest innflytelse, sier han til dansk TV 2.

DANSK FOLKEPARTI: Partileder Kristian Thulesen Dahl og grunnlegger og tidligere leder, Pia Kjærsgaard på valgvake.

Svak statsminister

Løkke Rasmussen og Venstre ligger altså an til å gjøre et dårlig valg, og politiske kommentatorer i Danmark peker på at dersom DF ønsker å gå i regjering, så er det også naturlig at Thulesen Dahl ønsker statsministerposten.

– Venstre ser ut til å gå på et ydmykende valgnederlag, og partiet vil ikke være i stand til å styre en blå regjeringskurs. Det vil i stedet være Kristian Thulesen Dahl som styrer i manesjen, sier politisk kommentator Lars Trier Mogensen i avisen Information.

Han påpeker videre at Liberal Alliance, som står på motsatt side av DF i blå blokk, kan skape trøbbel i et eventuelt regjeringssamarbeid. Løkke Rasmussen vil måtte regjere på Dansk Folkepartis nåde.

– Det blir svært vanskelig for Lars Løkke å manøvrere i det nye Folketinget. Det er første gang på mange år at vi har hatt en situasjon der det største partiet i regjeringen ikke har statsministeren, sier Trier Mogensen.

- Takknemlige

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt avga sin stemme på Østerbro i København torsdag. Foto: Bax Lindhardt / Reuters / NTB scanpix

Liberal Alliance, som tilhører den blå blokken, er nemlig også blant valgvinnerne i Danmark.

– En utrolig framgang, sier partileder Anders Samuelsen.

Partiet ligger ifølge de foreløpige resultatene an til å få 7,4 prosent av stemmene og 13 mandater i Folketinget, fire flere enn ved forrige valg.

– Vi er utrolig takknemlig over at vi igjen opplever framgang. Det er en utrolig utvikling partiet har gått gjennom, sier Samuelsen.

- De som har stemt på oss, ønsker noe nytt for Danmark, sier han.

- Ubrukelig, godt valg

Socialdemokraterne har ved 23-tiden begynt å innse nederlaget, tross et godt valg.

- Vi ser jo valgtallene, men det er merkelig. Socialdemokraterne gjør et virkelig godt valg, så det er nesten skummelt - og man er litt delt om hvor bra det føles. På den ene siden har vi gjort en fantastisk valgkamp, men vi kan ikke bruke det til noe, sier Undervisningsminister Christine Antorini til avisen Politiken.

Dansk TV 2 skriver også at det er forventet at partiformann Thorning-Schmidt nå trekker seg som partileder - enten i løpet av kvelden eller en av de kommende dager.

Partiet har for første gang siden 1998 hatt fremgang ved Folketingsvalget - men mister altså regjeringsmakten. Årsaken er at støttepartiene SF og Radikale til sammen mister 18 av sine mandater.

Dødt løp i valgdagsmålingene

Rød blokk får 86 mandater, mens blå blokk får 89 mandater i Folketinget
på DRs valgdagsmåling etter valget i Danmark. TV 2s måling gir de røde
87 og de blå 88 mandater.

Det er dermed lagt opp til en solid valgtriller mens stemmene telles opp, etter at valglokalene stengte klokken 20.

Ettersom valgdagsmålingene ikke omfatter de fire mandatene fra Grønland og Færøyene, gir ikke den blå blokkens ledelse noe nærmere svar på om det blir Venstres Lars Løkke Rasmussen eller Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt som blir Danmarks statsminister de neste årene.

Storfavoritt hos bookmakerne

Tre av de fire mandatene fra Grønland og Færøyene går nemlig tradisjonelt til den røde blokken, og resultatet her kan komme til å avgjøre om landets neste regjering blir rød eller blå. På grunn av tidsforskjellen er ikke stemmene fra Grønland og Færøyene ferdigtelt før i løpet av natt til fredag.

Men bookmakerne har allerede en klar statsministerfavoritt - for «alle» spiller på den samme, skriver bt.dk.

- Vi har mottatt svært mange innsatser på Lars Løkke Rasmussen siden helgen. Siden da har 75 prosent satt penger på at Rasmussen blir statsminister. I dag har tallet steget til 90 prosent, det har veltet inn med spill på Løkke. Det har vært en generell tro på at han kan sette inn en sluttspurt, sier Tonni Munk Jensen ved NordicBet til avisen.

Satte man pengene sine på Rasmussen, får man 1,67 igjen om han vinner. Fortsetter Thorning-Schmidt som statsminister, får man 2,15 igjen dersom man har satt innsatsen på henne. Oddsen er stort sett den samme også hos de andre store bookmakerne.

Lars Løkke Rasmussen og de blå ligger an til å få 50,3 prosent av stemmene i Danmark, men bare 87 mandater.

Følg valget direkte nederst i artikkelen!

Innvandringspolitikk

Det som synes klart, er at verken Socialdemokraterne eller Venstre blir valgets store vinner. Asyl- og innvandringspolitikken har fått mye oppmerksomhet under valgkampen, der de to største partiene begge har forsøkt å fremstå som garantister for at Danmark skal ha en streng innvandringspolitikk.

Det innvandringskritiske partiet Dansk Folkeparti, som er kjent for å ville stenge Danmarks grenser, går nå kraftig fram på begge valgdagsmålingene, og får 18 prosent, tilsvarende 32 mandater.

– Det er jo fantastisk. Det er det vi har sett på flere meningsmålinger hittil, men vi har ikke turt å håpe på det. Og vi er jo ikke helt sikre ennå, sier tidligere partileder Pia Kjærsgaard.

Partiet lengst til høyre i dansk politikk blir i tilfelle en solid maktfaktor i Folketinget, men Dansk Folkeparti har ikke avslørt om det vil inn i regjering.

LES OGSÅ: Gunnar Stavrum: Blir Danmark rødblått eller blårødt?

Grønn debutant

Det grønne partiet Alternativet får ni mandater i sitt første valg til Folketinget, ifølge de to valgdagsmålingene. Partiet ble stiftet av tidligere kulturminister Elbæk som forlot Radikale Venstre, søsterpartiet til norske Venstre, etter å ha blitt valgt inn ved forrige valg.

– Vi gikk til valg i håp om å komme over sperregrensen. Nå ser det ut til at vi får 4,9 prosent. Det her gjør et kjempeinntrykk. Det er veldig mange dansker som ønsker en progressiv klimapolitikk, og som synes at det er for mye konkurranse og kynisme i Danmark, sier partilederen til DR.

Alternativet definerer seg som et grønt parti som ønsker et oppgjør med tradisjonell politisk tenkning og neoliberalisme. Blant annet vil de innføre kjøttfrie dager i Danmark og innføre 30-timers arbeidsuke

Tvilere

Med dødt løp også på meningsmålingene før valgdagen, appellerte Socialdemokraternes statsminister Helle Thorning-Schmidt til tvilerne da hun selv avla stemme på Østerbro i København tidligere torsdag.

Fakta: Fakta om politiske partier i Danmark

Klikk for å åpne faktaboksen

* Socialdemokraterne: Statsminister Helle Thorning-Schmidts parti.

* Radikale Venstre: Et sentrum-venstre parti. Sitter i regjeringen

* Socialistisk Folkeparti: Ligger til venstre for sosialdemokratene. Gikk ut av koalisjonsregjeringen i januar.

* Enhedslisten – De Rød-Grønne: Ligger til venstre for Socialistisk Folkeparti.

* Alternativet: Nytt grønt parti dannet av utbrytere fra Enhedslisten. Ligger an til å komme inn i Folketinget.

* Venstre: Ligger til høyre i dansk politikk og anser seg som et liberalt parti. Ledes av tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen

* Det Konservative Folkeparti: Konservativt parti.

* Dansk Folkeparti: Et høyreorientert parti men med en nasjonalistisk profil som ønsker en streng innvandringspolitikk.

* Liberal Alliance: Et sentrum-høyreparti.

* Kristendemokraterne: Sentrumsparti med vekt på kristne verdier. Har ikke vært innvalgt i Folketinget siden 2005. Ligger heller ikke nå an til å komme inn.

– Jeg håper at riktig mange kommer ned og stemmer, og at de stemmer på det trygge valg. Det er Socialdemokraterne, fastslo Thorning-Schmidt.

Socialdemokraterne har under valgkampen brukt slagordet «Det Danmark du kjenner», og statsministeren har lovet å følge samme spor som i de siste fire årene hvis hun får fortsette.

Facebook-valgkamp

Hun har kalt hovedmotstanderen, Venstres Lars Løkke Rasmussens, sin politikk for et «eksperiment». Thorning-Schmidt sendte nylig ut et brev til 1,5 millioner danske husstander advarte mot sentrum-høyrepartiet Venstres varslede nullvekst i offentlig sektor.

Venstre slo tilbake med å anklage regjeringens største parti for å ha kuttet i velferden, og på sin Facebook-side torsdag forsøkte Løkke Rasmussen atter en gang å påvirke de mange tvilerne. Det skal ikke koste penger å gå til legen, offentlig ansatte skal ikke få sparken, og verken dagpenger eller førtidspensjon skal kuttes, slo han fast drøyt to timer før valglokalene stengte.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!