Myndighetene vurderer å gi innbyggerne tilbudet dersom det blir politisk enighet om det på Folketinget, opplyser helseminister Magnus Henicke.

Onsdag ble det kjent at Danmark fjerner AstraZenecas koronavaksine fra vaksinasjonsprogrammet. Det ble begrunnet med et forsiktighetsprinsipp, samt at pandemien er under god kontroll og at Danmark har andre tilgjengelige vaksiner.

Les mer: WHO: 1 million koronarelaterte dødsfall i Europa

Det blir imidlertid ikke mulig å ta koronavaksinen fra AstraZeneca frivillig i Norge, enn så lenge.

- Slik som situasjonen er nå, vil det ikke være mulig å frivillig ta AstraZeneca-vaksinen, selv om den formelt fortsatt er godkjent, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse torsdag.

Videre sier han at det blir en del av utvalgets mandat å finne ut av om det kan bli aktuelt eller ikke.

Det er imidlertid ikke mulig å få AstraZeneca-vaksinen før ekspertutvalget kommer med sin konklusjon innen 10. mai.

Stanset etter alvorlige bivirkninger

Bruk av vaksinen ble stanset både i Norge og i Danmark 11. mars etter flere rapporter om sjeldne tilfeller av blodpropp, blødninger og lave nivåer av blodplater.

Norge har rundt 180.600 AstraZeneca-doser på lager. 52.800 av dem har utløpsdato til 30. juni, mens resten utløper 30. juli.

Vaksinen er fremdeles godkjent av EUs legemiddelbyrå, som mener den er trygg og effektiv.

Utsetter avgjørelse

Torsdag ble det kjent at Folkehelseinstituttet vil ta AstraZeneca-vaksinen ut av vaksineprogrammet. Regjeringen mener imidlertid at det ikke er nok informasjon til å konkludere enda.

– Vi har ikke nok informasjon til å konkludere endelig med å trekke AstraZeneca-vaksinen ut av det norske vaksineprogrammet nå. De norske tallene er små, og er dermed usikre, sa Høie under pressekonferansen.

Les også: Regjeringen utsetter avgjørelse om vaksinen fra AstraZeneca

Bruken av vaksinen er uansett satt på vent inntil videre. Høie setter nå ned en ekspertgruppe som skal vurdere både AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson, som også er blitt koblet til sjeldne, men alvorlige bivirkninger.

– De skal gjøre en helhetlig risikovurdering av å ta vaksinene i bruk og vurdere bruk i ulike aldersgrupper. De skal også vurdere om det er mulig å identifisere personer med høy risiko for alvorlige bivirkninger, og om det er mulig å fange opp alvorlige bivirkninger så tidlig at det er mulig å behandle, forklarte Høie.

Gruppen skal ledes av Lars Vorland, som har doktorgrad i medisinsk mikrobiologi og som har hatt en rekke toppstillinger i det norske helsevesenet. Utvalget skal levere sin rapport 10. mai