Danmark: Forsvaret gjorde falne til syndebukker

København (NTB-Ritzau): De danske soldatene som i 2002 døde i en rakettulykke i Afghanistan, ble feilaktig gjort medskyldige til sin død, skriver Berlingske Tidende.

I strid med den daværende danske forsvarsledelsens forklaring, var tre danske soldater uten skyld i rakettulykken som kostet dem selv og to tyske soldater livet i Afghanistan, opplyser kilder til avisen.

Forsvarets øverste ledelse ga etter ulykken de tre falne soldatene et medansvar, men nå tilbakevises det av personer med kjennskap til hva som skjedde.

- Det er fullstendig utelukket at danske soldatene var skyld i ulykken, sier oberst Anders Olesen, leder av kommisjonen som i 2002 undersøkte saken.

Kommisjonen slo fast at ingen av danskene var direkte involvert i ulykken. Likevel sa daværende forsvarssjef Jesper Helsø at ulykken ikke hadde funnet sted om soldatene hadde vist «omtanke og sun fornuft».

De tre falne soldatene ble i etterkant av pressen beskrevet som psykisk ustabile, mens kommisjonens vurdering ble oversett. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.