Dette sa Danmarks finansminister om den nye korona-løsningen:


- Det er deler av det danske samfunnet som må holdes i gang, og derfor er jeg glad for at regjeringen i samarbeid med næringslivet har laget et digitalt koronapass. Det vil være klart om noen måneder, og det vil åpne igjen samfunnet. Jeg er glad for at vi lykkes med dette partnerskapet. Dette vil være fordel til næringslivet og hele samfunnet, sa finansminister Morten Bødskov innledningsvis.

- Forutsetningen for at vi får dette, er at vi holder koronasmitten nede, la han til.

Brian Mikkelsen, sjef i Dansk Erhverv, danskenes svar på NHO, var en blid mann på dagens pressekonferanse.

Les også: Norge vurderer vaksinepass: - Kan bety at vi kan reise på ferie

- Vi gleder oss til å komme i gang. Dette vil åpne det danske samfunnet igjen, sa Mikkelsen.

Tanken er at passene skal inneholde opplysninger om hvorvidt man er vaksinert mot covid-19. Dette kan gjøre det enklere for dem som ønsker å møte forretningsforbindelser, ansikt til ansikt.

Raymond Johansen gir ikke helseministeren mye pusterom:

Noen måneder

I utgangen av februar regner danskene med å ha innholdet i passet klart. Da kan danskene gå inn på en nettside som bekrefter vaksinestatusen, på samme måte som de i dag kan sjekke testresultater for covid-19, men Bødskov sa at den teknologiske løsningen ville ta noen måneder.

- Det vil være et pass som alle kan ha på mobilen sin. Vi ser på en teknologisk løsning gjennom en app. Vi blir blant de første i verden til å innføre dette, og kan vise det til resten av verden, fortalte finansministeren.

Les også: Fortsatt slipper 1000 reisende karantene hver dag: - Jeg er svært overrasket

- Det handler om å få i gang teknologien så fort som mulig, la Bødskov til.

Mikkelsen fortalte at med dette passet kan næringslivet åpne opp som normalt.

- Da får vi i gang våre restauranter, kulturtilbud og alt det som har vært lukket ned. Dette er en riktig god dag, fortalte direktøren i Dansk Erhverv.

Vil strekke seg den ekstra mila

Han fikk spørsmål om dette ville «diskriminere» virksomheter, hvis man ikke har dette passet.

Les også: Få oversikt over smittetiltakene som gjelder fra 3. februar

- Vi er i en veldig spesiell og vanskelig situasjon. Jeg tror at næringsvirksomheter vil strekke seg den ekstra mila i dette tilfellet, var svaret til Mikkelsen.

Et lignende pass har også blitt diskutert i Norge, men regjeringen har ikke sagt noe annet foreløpig enn at «de følger med på arbeidet».

- Vaksinesertifikat er til diskusjon både i EU og WHO. Det jobbes med å lage en felles mal for hva som skal inn i dette sertifikatet. Det vil bli opp til hvert enkelt land å vurdere hvordan et slikt sertifikat kan brukes, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet til Nettavisen.

Hun kunne heller ikke si enda når Norge når vil ta stilling til dette.

- Jeg har ikke noen dato for det, var beskjeden.

NHO: - Kan få hjulene igang

Nina Melsom, direktør for Arbeidsliv i NHO, mener et vaksinepass kan få stor betydning for næringslivet i Norge.

- Et internasjonalt vaksinepass vil være positivt for næringslivet og bidra til å få samfunnshjulene i gang igjen. Et vaksinepass må vurderes nøye smittevernfaglig, men hvis det er forsvarlig mener vi Norge bør være en del av et felles europeisk samarbeid her, sier Melsom til Nettavisen.

- Et slikt pass vil være veldig bra for alle, ikke minst for næringslivet. Det kan bety at vi får hjulene i gang tidligere, sier NHO-direktør Ole Erik Amlid til NTB.

Les også: Lei av dårlige nyheter? De gode koronanyhetene kommer nå på rekke og rad

Hun sier det vil være viktig for både reiselivsnæringen og andre næringer å få dette på plass.

- Det kan bety at vi kan reise på ferie og ta imot utenlandske turister. Vaksinerte kan gå på konserter og fotballkamper, reise med kollektivtransport og komme tilbake på kontoret, sier Melsom, og samtidig advarer mot noen krevende aspekter ved et vaksinepass som må vurderes.