*Nettavisen* Nyheter.

Danmark kan starte å lette på tiltakene etter påske

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det kan bli aktuelt å løsne på smittetiltakene om to uker.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det kan bli aktuelt å løsne opp på smittetiltakene om to uker. Foto: Johan Nilsson (TT / NTB scanpix)

Kan lette på enkelte tiltak allerede om to uker, men bare hvis befolkningen fremdeles innser alvoret.

30.03.20 22:53

– Vår felles innsats er helt avgjørende. Derfor tør jeg nesten ikke si det jeg skal si nå, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen under en pressekonferanse mandag ettermiddag, ifølge Berlingske.

Deretter kom hun med følgende «lovnad»:

– Hvis vi dansker de neste to uker over påsken fortsetter med å stå sammen hver for oss, vil regjeringen begynne på en gradvis, stille og kontrollert åpning på den andre siden av påsken, sa Frederiksen.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens livestudio.

Det er opp til danskene selv hvor fort Danmark letter på tiltakene, fortsatte landets statsminister, og understreket videre at den lovende situasjonen i landet kommer som følge av at befolkningen har fulgt myndighetenes oppfordringer.

Så kan man spørre seg om det er for tidlig å være optimistisk for danskene. Mandag kveld ser oversikten over antall nye smittede per dag for naboene våre i sør slik ut:

Klikk på bildet for å forstørre. For tidlig å juble? Det er ikke noe som tyder på at antallet nye smittetilfeller går ned for danskene.

For tidlig å juble? Det er ikke noe som tyder på at antallet nye smittetilfeller går ned for danskene. Foto: Skjemdump (Worldometers)

Til sammenligning ser de norske tallene slik ut:

Klikk på bildet for å forstørre. TIL SAMMENLIGNING: De norske tallene. Flere smittes her til lands, men ellers ligner diagrammet litt på det danske.

TIL SAMMENLIGNING: De norske tallene. Flere smittes her til lands, men ellers ligner utviklingen i diagrammet litt på det danske. Foto: Skjermdump (Worldometers)

Les også: Kulturministeren lover hjelp til danske dyrehager

På samme pressekonferanse slo Frederiksen samtidig fast at situasjonen fremdeles er alvorlig, men at smitten sprer seg saktere enn fryktet.

– Hvert mistet liv er en tragedie. Tallene fortsetter å stige. Det forventet vi. Men vi kan også se tegn på vi lykkes med å forsinke utbredelsen. Smitten sprer seg saktere enn fryktet. Med en dypt alvorlig bakgrunn gir det anledning til forsiktig optimisme, sa Frederiksen.

Lovnaden fra den danske statsministeren er på ingen måte bindende:

– Jeg vil også være ærlig og si at hvis vi ikke lykkes de neste to ukene - hvis tallene stiger kraftig og vi kan se at danskene begynner å samles uten å holde avstand - så kan vi ikke åpne Danmark stille opp igjen etter påske, advarte Frederiksen.

Klikk på bildet for å forstørre. Et telt som brukes til koronatesting i Aarhus i Danmark.

Et telt som brukes til koronatesting i Aarhus i Danmark. Foto: Ernst van Norde (Ritzau / AP / NTB scanpix)

Hun har også en beskjed til risikogruppene i landet:

– Dessverre må dere innstille dere på risikoen for smitte i en tid ennå.

– Vi ber i virkeligheten de svakeste om å være de sterkeste i denne tiden.

Mandag kveld er 2.577 i Danmark registrert smittet, mens 77 er døde. Til sammenligning er 4.276 smittet i Norge, mens 32 er døde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag