KØBENHAVN (Nettavisen): På gata i København sier flere at de støtter opp om regjeringens restriksjoner, som blant annet betyr at du må vise gyldig vaksinepass på restauranter og på togene, at skjenking opphører klokka 22 og at blant annet fornøyelsesparker, badeland, kasinoer og tivoli er stengt. Munnbind er nå obligatorisk mange steder, og på serveringsstedene møter du servitører med smittevisir foran ansiktet.

- Jeg vil heller bli kvitt koronaen enn noen av restriksjonene nå, sier en av de Nettavisen snakket med torsdag, Louise Frank Jørgensen.

Men restriksjonene er også omstridt. Flere tar til orde for lettelser for vaksinerte.

Best på smitteovervåking

Den nye smittebølgen begynte tidligere i Danmark enn i Norge, og Norge føler utviklingen i Danmark med argusøyne fordi landene er sammenlignbare og fordi Danmark, ifølge FHI-direktør Camilla Stoltenberg har et et av verdens beste overvåkingssystemer for smittesporing.

Debatt: Nå må folk flest få makten tilbaker over egne liv

Trendrapporten som kom i Danmark torsdag bekrefter at covid-19-epidemien har økt kraftig i omfang de siste ukene. Fra uke 51 økte antall nye tilfeller med 56 prosent til et insidenstall per uke på 2054 tilfeller per 100.000 innbyggere. Samtidig økte antall nye innleggelser med 37 prosent til 1140 i uke 52.

Dette er en klar økning fra forrige trendrapport, som dekket perioden fra fra uke 49 til 50. Her var tilsvarende tall 50 prosent nye smittetilfeller og 16 prosent nye innleggelser med covid på sykehusene.

Les også: Halvparten av danskene har fått tredje vaksinedose

Omikron alene driver smitten

- Smitten er stadig på sitt høyeste nivå under hele covid-epidemien. Og vi ser at den nå drives av omikron alene, sier avdelingslege Rebecca Legarth ved Statens Serum Institut ifølge en pressemelding.

- Antallet innleggelser øker fortsatt ikke i samme grad som antallet smittede. Men nivået for nye covid-innleggelser og det totale antallet innlagte nærmer seg nivået i slutten av januar i fjor, sier hun videre.

Innleggelser er fortsatt delta

Statens Serum Institut beskriver en “akselerert” smittevekst drevet fram av omikron-varianten som har dominert siden midten av desember og per 28. desember var anslått å utgjøre 90 prosent. Covid-innleggelsene derimot er fortsatt drevet av delta-varianten, påpeker epidemiologene, og viser til den naturlige forsinkelsen fra påvist smitte til innleggelse.

20-åringene driver smitten

I flere uker har det vært dansker i alderen 6-11 år som har stått for de høyeste smittetallene. Nå er det aldersgruppen 20-24 år. I uke 52 hadde de insidenstall på hele 3999 tilfeller per 100.000 innbyggere mot 1916 tilfeller per 100.000 i uke 50. Det er det høyeste insidenstallet danskene har påvist under hele pandemien. På de neste plassene kommer de mellom 16-19 år og de mellom 25-29 år med insidens på henholdsvis 3219 og 3107 tilfeller per 100 000 innbyggere.

- Det er tydelig at smitten blant 6-11-åringene har falt betraktelig etter at skolebarna ble sendt hjem før jul. Vi kommer til å følge med på hvordan det vil gå med smitten i denne gruppen, når de nå fysisk kommer tilbake til skolene, sier Rebecca Legarth.

Økende smitte på sykehjem

Tallene i rapporten viser også at smitten har økt kraftig på sykehjemmene mellom uke 51 og uke 52. Mens det i uke 51 ble funnet 190 smittetilfeller blant sykehjemsbeboere, var tallet hele 596 tilfeller i uke 52. Dette tilsvarer mer enn en tredobling på bare én uke. Det var 12 covid-relaterte dødsfall blant beboere på sykehjem i uke 52.


Svarer på påstander om oppblåste tall

Spørsmålet har skapt debatt i Danmark: Blir man innlagt på sykehus på grunn av covid-19 eller på grunn av en annen diagnose? Skeptikerne har hevdet at tallene er blåst opp.

I tendensrapporten publisert torsdag 6. januar kommer Statens Serum institut med et svar. Fortsatt er det langt de fleste covid-relaterte innleggelsene innleggelser på grunn av covid-19, altså med covid-19 som diagnose, men andelen faller.

Ifølge tendensrapporten faller andelen personer som ble innlagt på grunn av en covid-diagnose fra 75 prosent i oktober/november til 73 prosent i desember. Samtidig steg andelen nyinnlagte med annen diagnose fra 22 til 23 prosent.

Det er første gang de danske statsepidemiologene legger fram tallene gruppert på denne måten. Nå varsler de at rapporteringen i fortsettelsen skal dele covid-19-relaterte innleggelser i tre grupper: Innlagte med en covid-19-diagnose, innlagte med en luftveis- eller observasjonsdiagnose (som kan være covid-19) eller innlagte med en annen diagnose.

Rapporten viser også at alder spiller en rolle om man innlegges på grunn av covid-19 eller på grunn av en annen diagnose. Andelen personer som er innlagt på grunn af covid-19 er høyere blant de fra 60 år og oppover (cirka 78 prosent) og lavere blant de mellom null og 59 år (cirka 69 prosent).