Gå til sidens hovedinnhold

Danmark trukket inn i overvåkingssaken

NSA overvåker datatrafikk i Danmark, ifølge lekkede dokumenter.

KØBENHAVN (NTB): Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA overvåker datatrafikk i Danmark, ifølge lekkede dokumenter. Det er første gang det er kommet konkrete opplysninger om overvåking i Danmark, skriver avisa Politiken.

Den amerikanske avisa The New York Times omtalte i helgen lekkede dokumenter fra NSA hvor det ble beskrevet hvordan NSA hadde skaffet seg adgang til «intetanende» datasentre i en rekke land, deriblant Danmark. Andre land på lista er Tyskland, Polen, Sør-Afrika, Taiwan, Russland, Kina og Singapore.

Ifølge The New York Times er 13 dataservere dekket av overvåkingen, som inngår i et program som kalles «Packaged Goods» (innpakkede varer). Formålet med programmet er å overvåke hvordan data beveger seg rundt på nettet.

Amerikanske tjenestemenn forteller ifølge avisa at NSA ikke har hacket datasentrene, men skaffet seg tilgang ved å opprette frontselskaper som leier plass på serverne.

Opplysningene stammer fra dokumenter som den amerikanske etterretningsanalytikeren Edward Snowden har lekket til pressen. Det er første gang det er kommet konkrete opplysninger i lekkasjene fra Snowden om overvåking rettet mot Danmark, skriver Politiken.

Danmarks justisminister Morten Bødskov har ikke ønsket å kommentere opplysningene overfor den danske avisa. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai